De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Internetnamen van
Oranjes gekaapt

   
 

door Romke Spierdijk AMSTERDAM - Nadat eerder al de internetnaam van prins Claus werd gekaapt, zijn nu ook koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Bernhard en prinses Juliana het slachtoffer geworden van gewiekste internetters.

De namen van de leden van het Koninklijk Huis zijn geregistreerd door een handboogvereniging, KRO-diskjockey Cobus Bosgra en twee bedrijven. Bosgra heeft koninginbeatrix.nl al anderhalf jaar in zijn bezit en gebruikt het adres voor de website van zijn radioprogramma op 3FM.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) beraadt zich momenteel over maatregelen tegen de kapers, omdat de domeinnamen suggereren dat het om websites met officiële informatie gaat. "We bekijken met onze jurist om welke namen het gaat en hoe ver we willen gaan met het registreren", aldus een woordvoerster van de RVD.

De afgelopen jaren zagen duizenden bedrijven en bekende Nederlanders hoe slimmeriken er met hun naam vandoor gingen, in de hoop deze voor veel geld te kunnen verkopen. Bijna zonder uitzondering verloren de kapers echter de tegen hen aangespannen rechtszaken en moesten zij de namen overdragen.

Volgens een woordvoerster van de KRO is het kapen van de naam een ludieke actie: "Het was bedoeld om aan te tonen hoe makkelijk je als particulier zo'n naam kan claimen en hoe laks de RVD daarmee omgaat. De dienst heeft nooit gereageerd en aangegeven de naam te willen hebben. Als ze dat alsnog doen, zullen we daar welwillend op reageren."

De RVD realiseert zich erg laat te zijn met het registreren van de namen. "We hebben er wel eerder aan gedacht om de internetnamen vast te leggen, maar er is vervolgens nooit actie ondernomen", aldus de woordvoerster.

Enkele weken geleden registreerde een Hagenaar de naam prinsclaus.nl met als doel na de dood van de zieke prins een condoleanceregister op de site te openen. Inmiddels heeft de kaper een brief van de landsadvocaat gekregen waarin hij wordt gesommeerd de naam over te dragen.

De namen van prinses Margriet en echtgenoot Pieter van Vollenhoven en die van de prinsen Johan Friso en Constantijn zijn nog vrij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.