DEN HAAG/ARNHEM - De Raad van State heeft het Betuwelijn-project een keiharde slag toegebracht door een streep te halen door het besluit van het Gelderse provinciebestuur dat in Valburg een megabedrijvenpark mag worden aangelegd.
Hierdoor loopt het prestigieuze bedrijvencentrum, het Multimodaal Transportcentrum (MTC), vele jaren vertraging op of gaat mogelijk helemaal niet door.
Het miljarden kostende overslagcentrum voor weg, water en spoor, dat moet komen te liggen op een punt waar de Betuwelijn, de A15, de Rijn en de Waal samenkomen, vernietigt volgens de tegenstanders het prachtige uiterwaardenlandschap zonder dat duidelijk is of de Betuwelijn wel zo'n succes wordt dat die zo'n groot overslagcentrum rechtvaardigt.
De Raad van State gaf de tegenstanders, de gemeente Overbetuwe en de Gelderse Milieufederatie, gelijk. Volgens het hoogste rechtscollege moet de provincie Gelderland eerst meer onderzoek doen naar de zin van het bedrijvenpark. Ook moeten de provinciebestuurders de veiligheid op de Waal en de geluidsoverlast nader onder de loep nemen.
Het Gelders provinciebestuur is woedend over de uitspraak van de Raad van State, die het beschouwt als een mokerslag voor de werkgelegenheid in de regio Arnhem-Nijmegen.
"Ik ben er goed ziek van", aldus gedeputeerde Henk Aalderink, tevens voorzitter van het Multimodaal Transportcentrum. Hij is echter vastbesloten om de discussie over nut en noodzaak van het overslagcentrum opnieuw te gaan voeren met alle betrokkenen zodat het MTC er toch komt. Aalderink verwacht wel dat de aanleg van het bedrijvenpark nu minstens twee jaar vertraging oploopt.
De tien grote bouwondernemingen en beleggers die het transportcentrum willen ontwikkelen, de Valburg Ontwikkeling Combinatie (VOC), betreuren de uitspraak van de Raad van State maar blijven in hun project geloven. Directeur H. Noppen vindt het 'beroerd' dat het nu grote vertraging oploopt. "Voordat er een nieuw besluit van de provincie ligt, zijn we zo een paar jaar verder. Dat is heel ongelukkig, met name voor de economie en de werkgelegenheid in de regio."
Volgens directeur Noppen kost de vertraging de VOC enkele miljoen euro's maar ziet niemand in zijn club daarin reden uit het project te stappen. "En de overheid heeft de plicht om het met MTC door te gaan", meent hij.
Het Nijmeegse gemeentebestuur, dat eerder zijn medewerking aan het transportcentrum opschortte vanwege de financiële risico's, de onzekerheid over het aantal arbeidsplaatsen en de milieubelasting, vindt echter dat de regio Midden-Gelderland snel op zoek moet naar nieuwe ruimte voor bedrijven in het gebied. Wethouder Hirdes meent dat provincie en gemeenten het MTC maar moeten afschrijven en geen maanden of zelfs jaren moeten besteden aan het maken van rapporten die het overslagcentrum toch mogelijk zouden maken. "Dat kost tijd, geld en werkgelegenheid", aldus de wethouder.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat beslist in de herfst op basis van een haalbaarheidsonderzoek of het rijk het MTC met enkele miljoenen euro's wil steunen. Het besluit van de Raad van State is hierop niet van invloed. "Maar laten eerst gedeputeerde staten van Gelderland zich maar eens opnieuw uitspreken over nut, noodzaak en opzet van het MTC", aldus een woordvoerder.
Directeur L. de Jong van het bedrijf dat het MTC moet ontwikkelen, de NV Ontwikkelingsbedrijf MTC, blijft hoop houden dat het overslagcentrum er uiteindelijk toch komt.