De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Recordaantal
schuldenaars

   
 

door Annemiek Paping AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse gezinnen met problematische schulden dreigt dit jaar tot recordhoogte te stijgen. De invoering van de euro, in combinatie met de teruggang van de economie, maakt dat tienduizenden huishoudens er niet in slagen rond te komen.

De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) maakt zich op voor een stormloop op de kredietbanken. Naar verwachting zal het aantal Nederlanders met problematische schulden, momenteel 30.000, met minimaal tien procent stijgen.

Directeur W. Pietersen van de NVVK is somber over de ontwikkelingen. Volgens hem geven mensen sinds de introductie van de euro tamelijk onbedachtzaam hun geld uit. "De euro rolt makkelijker dan de gulden", stelt Pietersen. "Men heeft zich het waardegevoel van deze nieuwe munt nog niet écht eigen gemaakt. Onderzoek wijst uit dat de 'rood-stand' bij de bank veel hoger ligt dan voorheen. Om met de affichevereniging Loesje te spreken: aan het einde van het salaris houden veel mensen een stukje maand over."

Onmogelijk

De gestage toename van het aantal werklozen en wao'ers maakt dat steeds meer landgenoten van een laag tot zeer laag inkomen zullen moeten leven. "Hun vaste lasten gaan echter gewoon door, waardoor het onmogelijk wordt de financiële verplichtingen na te komen", vervolgt Pietersen.

Terwijl deze mensen sowieso moeite hebben rond te komen, worden ze continu bestookt met aanbiedingen van kredietverstrekkers. "Het aantal verleidelijke advertenties, waarbij zelfs gratis vliegtickets worden aangeboden maar waar onvoldoende duidelijk wordt welke verplichtingen men zich op de hals haalt, heeft geweldige vormen aangenomen."

Veel mensen die krap zitten, zijn niet in staat weerstand aan deze voordeeltjes te bieden. Ze sluiten leningen af en kopen op krediet, met alle consequenties van dien. "Als gevolg daarvan wordt de problematiek steeds complexer", aldus de NVVK-directeur.

"Het gemiddeld schuldenbedrag is de afgelopen jaren fors gestegen tot 11.500 euro, terwijl het aantal schuldeisers per geval rond de elf schommelt. Dat maakt dat de aanpak van een probleemgeval zeer arbeidsintensief is voor de hulpverlening."

Op 7 november wordt in Winterswijk een congres gehouden over de relatie tussen de introductie van de euro en de schuldenproblematiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.