De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Terug in moederschoot

door Stan Huygens

   
 

AMSTERDAM - Mr. Jim Janssen van Raay was eens een vooraanstaand lid van de CHU. Hij was jarenlang secretaris van die partij. In die positie is hij de moeizame onderhandelingen ingegaan met de KVP en de AR om tot de vorming van het CDA te komen. Er werd over alles gediscussieerd. Zo geldt voor het CDA het evangelie als richtlijn. Voor de katholieken echter is het evangelie alleen het Nieuwe Testament. Dus werd er een voetnoot van Beernink (CHU) opgenomen, waarin werd gesteld dat onder 'evangelie' zowel het Nieuwe als het Oude Testament werd verstaan. Men ging dus diep.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 19kb)

Na lang onderhandelen - vooral de AR was niet gemakkelijk - werd in oktober 1980 het fusieprotocol ondertekend. Vijf jaar later opende Janssen van Raay een tentoonstelling van de schilderes Aleid Slingerland. Hij was zo enthousiast over haar werk, dat hij opdracht gaf voor een schilderij van zijn kinderen.

En toen kwam hij op het idee haar een schilderij te laten maken van het ondertekenen van het fusieprotocol. Dat was weliswaar vijf jaar geleden gesloten, maar er waren nog volop foto's van het evenement en uiteraard foto's van de betrokkenen.

Dit immense schilderij heeft altijd in zijn werkkamer gehangen.

"Maar het hoort natuurlijk niet meer bij mij", aldus Janssen van Raay. Hij zat jarenlang in het Europees parlement, waar hij niet naar de pijpen van Hanja Maij-Weggen wenste te dansen en de fractie verliet. Nu zit hij voor de Lijst Pim Fortuyn in de Kamer. "Dit historische schilderij hoort bij het CDA."

Stropdas

Gisteren werd het op de kamer van de nieuwe fractievoorzitter van het CDA mr. Maxime Verhagen officieel overgedragen. Jim droeg dezelfde stropdas als op het schilderij, de regimentsdas van de huzaren prins Alexander en hetzelfde pak. "Dat bewijst dat hij nog steeds een zwak heeft voor het CDA", zei Maxime, die ook jaren in het Europees parlement zat. "Het is buitengewoon correct en aardig dat hij het schilderij aan ons overdraagt. Wij krijgen op 2 november een nieuwe voorzitter en die zal ik dit fraaie doek aanbieden, opdat het een waardige plaats in ons partijbureau krijgt. Want daar hoort het thuis." Maxime Verhagen werd in 1976 direct lid van het CDA. Dat kon toen al.

Verhagen heeft in het oude ministerie van Justitie de kamer gekregen waar Van Agt eens zetelde als minister. En Jim, geboren op het eiland Banka, zit, hoe kan het anders, op het voormalige ministerie van Koloniën, waar hij een aanzienlijk ruimere kamer heeft betrokken dan in het Europees parlement.

Na de overdracht volgde een even aangename als voortreffelijke lunch bij Saur. De heren zijn oude vrienden, maar kunnen in de Kamer de degens kruisen. Toen Janssen van Raay zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de Kamer met de boodschap dat hij Frans Weisglas (VVD) de functie van harte gunde, vroeg Maxime fijntjes hoe hij dacht voor het voorzitterschap geschikt te zijn. Hij had weliswaar ruime ervaring in het Europees parlement, maar daar bestond het recht van interruptie niet. En het was toch de zware taak van de voorzitter van het Nederlands parlement om die interrupties in goede banen te leiden.

Janssen van Raay merkte toen fijntjes op zich te herinneren hoe hij een jong CDA-lid leerde toch een interruptie te plaatsen, hoewel dat inderdaad verboden was...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.