OSLO - Weliswaar betreft het vanavond een oefeninterland, de eerste helft van het Nederlands elftal tegen Noorwegen is een serieuze testcase voor Oranje. Uiteraard met het oog op de belangrijke EK-kwalificatie-interland op 7 september in Eindhoven tegen Wit-Rusland. "Als het in Oslo goed loopt, zal ik niet veel meer veranderen", aldus Dick Advocaat na de laatste training.
|
Ruud van Nistelrooy (links) en Edgar Davids trainen hard in voorbereiding op de serieuze testcase met Noorwegen.
|
De Hagenaar ziet veel gelijkenissen tussen Noorwegen en Wit-Rusland. Beide landen spelen met een spits, houden veel mensen achter de bal, maken de ruimtes klein en komen razendsnel uit de verdedigende stellingen bij balverlies van de tegenstander. "Die counter moeten we er met het hele team uithalen, wat inhoudt dat je de Noren, en later de Wit-Russen, met het hele team op het juiste moment moet vastzetten. Zeker zo belangrijk is dat we in balbezit goed gebruikmaken van de ruimtes op de flanken", analyseert Advocaat, die daarom met twee vleugelspelers (Van der Meyde en Zenden) start en een aanvallende middenvelder (Kluivert) achter de diepe spits (Ruud van Nistelrooy) zal laten opereren. "Normaliter wordt dit ook de strijdwijze tegen Wit-Rusland. Anders zou ik niet zo oefenen tegen Noorwegen."
In feite vormen Kluivert en Van Nistelrooy een spitsenkoppel en Advocaat en Wim van Hanegem hopen erop dat de individuele potentie van beiden eens tot uitdrukking komt als ze samenspelen. "Natuurlijk hebben ze samen goede wedstrijden gespeeld, maar ze hebben zo veel kwaliteit dat je nog veel meer verwacht van de samenwerking." Hoewel de twee op papier geen slechte indruk maken. Ze hebben nog niet zo vaak samengespeeld (13 duels, in totaal 578 minuten) en samen toch tien treffers gescoord.
"Het kan en moet veel beter", oordeelt Van Nistelrooy, die zich al deelname aan het EK 2000 (blessure) en het WK 2002 (uitschakeling) door de neus zag worden geboord. "Vandaar ben ik enorm gebrand op deelname aan het EK in Portugal. Evenals de andere internationals." Over z'n spel met Kluivert herinnert hij zich goede fases, maar is hij niet tevreden.
Een van de oorzaken is volgens Van Nistelrooy dat Kluivert en hij sinds hun eerste wedstrijd samen, in het najaar van 1998 in Gelsenkirchen tegen Duitsland, onvoldoende hebben samengespeeld. "Het gevoel is er wel, maar om het te optimaliseren, moet je nog vaker samenspelen en trainen." De Brabander begrijpt de redenering van de bondscoach wel. "Toch, met Oranje ben je eens in de maand bij elkaar en bij je club train je iedere dag en speel je 50 wedstrijden." Even droomt hij dan weg: "Stel je eens voor als het écht goed gaat lopen tussen ons, Kluivert en mij, en tussen alle Oranjespelers."
In dat geval kan het Nederlands elftal met de aanwezige kwaliteiten iedere ploeg in de wereld weerstaan. Een status waar Oranje ver van is verwijderd, ondanks de goede start met de nieuwe roergangers Advocaat en Van Hanegem. Van de drie kwartfinalisten op het WK werd gelijkgespeeld tegen Engeland en gewonnen van Spanje en Amerika. Zonder dat het een garantie biedt voor de EK-kwalificatie. "Vergeet niet dat we in Boston tegen de Amerikanen af en toe open huis hielden. Tegen ploegen als Wit-Rusland en Tsjechië kan dat fataal zijn."
Inmiddels sijpelt de kracht van Wit-Rusland langzaam tot ons land door. Het land is dit jaar ongeslagen en wist een vierlandentoernooi met Joegoslavië, Rusland en Oekraïne te winnen. Van onderschatting mag geen sprake zijn. Trouwens, medio 1995 verloor Oranje, indertijd gecoacht door Guus Hiddink, nog de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Wit-Russen in Minsk. Advocaat: "Je mag het in Nederland niet zeggen, maar Wit-
Rusland is een tegenstander om rekening mee te houden. Neemt niet weg dat Oranje, gezien de aanwezige individuele kwaliteiten, op 7 september wel dient te winnen. Als vandaag tegen Noorwegen blijkt dat we compact kunnen spelen, met de linies dicht op elkaar, en in staat zijn de Noorse muur open te breken, heb ik alle vertrouwen in de goede afloop tegen Wit-Rusland."
Tot slot komt het woord 'passie' - heilig verklaard sinds het WK in Zuid-Korea en Japan - nog even langs vliegen. De betrokkenen bij Oranje zeggen er maar weinig mee te kunnen. Voor allen is het vanzelfsprekend dat iedereen bevlogen is en voldoende honger heeft om het EK te halen.
Helemaal na het missen van het WK en de publieke schrobbering dientengevolge.