DELDEN - Vier jaar geleden blies de KNVB het olympische project nieuw leven in. Meer geld, mogelijkheden, publiciteit en een heuse slogan ('We schoppen het naar de Spelen') moesten ertoe leiden dat de ban eindelijk eens gebroken werd. Waar de beleidsbepalers echter keer op keer over struikelen, is het gebrek aan stabiliteit in de organisatie. Han Berger werd de opvolger van Hans Dorjee, om twee jaar later alweer voor FC Utrecht te kiezen. Ook Mark Wotte bleef niet lang, was teleurgesteld in het lage aanbod van de KNVB en keerde terug in de eredivisie, vergezeld door zijn assistent André Wetzel. Omdat de boomtoppen in Zeist de hemel nooit zullen bereiken, werd de invulling van de nieuwe technische staf intern (lees: goedkoop) opgelost. Vandaar dat Wim Koevermans de volgende missie mag leiden.
|
Wim Koevermans (links) mag de volgende olympische missie leiden. (Foto: REINIER VAN WILLIGEN)
|
"Het hoort nu eenmaal bij het voetbal", zegt de voormalig assistent van Dorjee. Hij noemt het rijtje op: Van Gaal, Jonker, Wotte, Wetzel, Krol. Met name Van Gaal streefde als roerganger naar een gemetselde structuur. Een jaar later is alles weer anders. "Het verloop in Zeist is groot. Of dit de ideale oplossing is, kan ik nu nog niet inschatten. Maar het zal wellicht een voordeel zijn dat ik die jongens heb zien doorgroeien van selectie naar selectie", aldus Koevermans over zijn nieuwe functie.
De benaming 'Jong Oranje' dient weer te worden omgezet in 'Olympisch elftal' Maandag kwamen 26 spelers bijeen in Delden voor een trainingsstage van drie dagen. In de komende twee seizoenen trekt zijn selectie mee in het spoor van het grote Oranje. Ook de jeugd zal zich direct moeten kwalificeren voor het EK in 2004. De tweede plaats geeft recht op deelname aan play-offs. Als het eindtoernooi deze keer wel gehaald wordt, volstaat een plaats bij de eerste drie voor een olympisch ticket. Omdat Griekenland als organisator al geplaatst is, krijgt Europa namelijk nog maar drie startbewijzen.
Het traject is dus lang en zwaar en zal waarschijnlijk van A tot B afgelegd moeten worden zonder de gepromoveerde Rafael van der Vaart. Volgens Koevermans staat er niettemin op het juiste moment een volrijpe lichting klaar. Immers, de meeste spelers dragen een WK, vorig jaar in Argentinië, mee in de bagage en spelen wekelijks in de eredivisie. Bovendien is de ex-international geen onbekende voor de voetballers. Koevermans leidde Oranje onder 21 vorig jaar als interim-coach tijdens het jeugdtoernooi in Toulon en was als scout in Argentinië aanwezig. "Er zit veel kwaliteit in deze lichting. Iedereen is een jaar verder en dat was zeker geen weggegooid jaar."
In tegenstelling tot sommige voorgangers heeft Koevermans niet de illusie dat hij spelers nog specifiek kan vormen. Hij neemt, zoals het een goed bondscoach betaamt, liever de term 'teambuilding' in de mond. De technische staf (zijn assistent is Remy Reinierse) gaat uit van het aloude systeem met drie aanvallers, waarin hier en daar wat accenten verlegd kunnen worden. "Er komen hier jongens binnen die al een bepaald niveau hebben. Nu is het zaak dat iedereen zich houdt aan de afspraken die we in deze groep maken.
Het 'beter maken' kent immers meerdere aspecten. Waar wij heel scherp naar kijken, is hoe spelers de trainingen beleven. En dan gaat het ons voornamelijk om de motivatie. Moet je iemand nog een zetje geven of gaat het vanzelf? In principe mag je van spelers op dit niveau verwachten dat je daar zo min mogelijk over hoeft te zeggen."
- Zijn er dan nog twijfels?
"Geen twijfels, wel verschillen. En die zijn waarneembaar. Maar het zou verkeerd zijn als een trainer spelers voor zich zou moeten winnen. Daar geloof ik niet in. Ik ken deze groep al langer. De één zit wat hoger in de boom dan de ander. Maar als het zo schrijnend is als sommige mensen denken, komt een speler nooit bij deze selectie. Lastige klanten hebben pech. Iedereen die door ons wordt uitgenodigd, weet precies welke rol hij moet spelen en wat het doel is: Athene. Zelfs Roberto Carlos, die alles al heeft gewonnen, zei laatst dat hij nog één medaille mist: een olympische plak. Zo belangrijk moet dat voor deze lichting ook zijn."