De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Warme weer jaagt prijs
op stroombeurs APX omhoog

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De prijzen op de Amsterdamse elektriciteitsbeurs APX rijzen de pan uit. Het warme weer zorgt voor een explosie van de vraag naar stroom terwijl door werkzaamheden aan het Duitse hoogspanningsnet het aanbod fors is teruggelopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (382x293, 33kb)

Nederlandse airconditioners draaien op volle toeren nu het kwik de afgelopen week tot bijna tropische hoogte steeg. Dat vertaalt zich, vooral tijdens kantooruren, in een explosie van de vraag naar stroom. Elektriciteitsleveranciers die dit niet hebben zien aankomen zien zich, omdat ze nu eenmaal een leveringsplicht hebben, gedwongen extra stroom in te kopen.

En dat jaagt de prijs omhoog.

Vandaag wordt de stroom op de APX, dat een zogeheten day ahead market is, verhandeld tegen een gemiddelde dagprijs van €220,85 per megawattuur. Normaal ligt die prijs tussen de €20 en €35 per mwh. Vooral op het heetst van de dag rijzen de prijzen de pan uit. Zo moet vandaag tussen twaalf en twee uur de hoofdprijs van €700 per mwh worden betaald. Deze ochtend om vier uur kostte een megawattuur echter slechts €9,30.

Behalve het warme weer en de daarmee samenhangende toename van de vraag naar stroom doet een afname aan de aanbodkant de elektriciteitsprijs ook stijgen. Momenteel vinden namelijk onderhoudswerkzaamheden aan het Duitse hoogspanningsnet plaats waardoor er 25% minder stroom van onze oosterburen kan worden geïmporteerd. Hierdoor zijn ook de verhandelde volumes op de APX lager dan normaal. Zo'n 12% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik wordt op de stroombeurs verhandeld. Normaal ligt dat percentage tussen de 15 en 20.

De werkzaamheden zouden overigens geen verrassing voor de marktpartijen moeten zijn, aangezien de Duitse netbeheerder RWE deze vooraf had aangekondigd. Volgens de planning zijn de Duitsers na volgende week klaar met hun werkzaamheden.

Vorig jaar stegen de prijzen op de APX tot een recordhoogte van €1200 per mwh. De elektriciteitsbedrijven vermoedden toen dat grote energieproducenten zich schuldig maakten aan prijsmanipulatie door niet van tevoren geplande onderhoudsstops te melden. Door de werkzaamheden liep het aanbod drastisch terug en klom de prijs naar ongekende hoogte. Onderzoeken van de eigenaar van het hoogspanningsnet Tennet en energiewaakhond DTe, leverden destijds geen harde bewijzen.

De consument merkt volgens de grote energiebedrijven overigens weinig van de prijsstijgingen op de Amsterdamse stroombeurs. "De prijzen op de APX zijn dagprijzen, de consumentenprijs wordt voor een half jaar vastgesteld", legt een woordvoerder van Eneco uit. "Grote zakelijke klanten die vandaag stroom willen kopen, krijgen wel een hogere prijs voor de kiezen. Die kunnen beter even wachten met hun bestelling."

Nuon investeerde tientallen miljoenen euro's in een zogeheten trading room die ervoor moet zorgen dat prijsfluctuaties voor het bedrijf niet zomaar uit de lucht komen vallen. Op de handelsvloer houden meteorologen daarom nauwlettend het weer in de gaten zodat het energiebedrijf niet verrast is wanneer plots de mussen van het dak vallen van de hitte.

Nederlandse en buitenlandse producenten plukken vanzelfsprekend een graantje mee van de hoge stroomprijzen. Ook handelaren kunnen met het huidige prijsniveau flink verdienen, mits zij voor de prijsstijgingen hebben ingekocht.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.