De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Milieudefensie zet aanval
in op zalmkweker Nutreco

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Milieudefensie heeft de aanval geopend op het bedrijfsleven met zalmkweker Nutreco als eerste slachtoffer. Milieudefensie kondigt aan dat binnen een half jaar nog vier andere Nederlandse bedrijven, die samen met Nutreco 'De Vieze Vijf' vormen, zullen worden aangepakt. Nutreco reageert woedend op de beschuldigingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Nutreco veroorzaakt volgens Milieudefensie grote sociale problemen. (Foto: Nutreco Picture)
In de brochure 'Zalm van Nutreco - Bio-industrie in Chileense Wateren' doet Milieudefensie een boekje open over de volgens de organisatie ongeoorloofde praktijken van Nutreco. Bovendien heeft Milieudefensie gisteren bij het ministerie van Economische Zaken en bij de Chileense overheid een klacht tegen Nutreco ingediend.

De voedselproducent zou zich niet houden aan de regels voor multinationals van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en met zijn zalmkwekerijen in Chili grote sociale problemen en milieuproblemen veroorzaken.

Nutreco reageerde "verbaasd en geschrokken". "Dit hadden wij niet verwacht na een jaar lang overleg met de organisatie, die ook in de gelegenheid is gesteld de bedrijven in Chili te bezoeken", aldus een woordvoerder. "Dit is weinig constructief."

Milieudefensie heeft op de arbeidsomstandigheden bij de Chileense kwekerijen het nodige aan te merken. Het zou de vakbonden erg moeilijk worden gemaakt. Bepaalde groepen werknemers is het volgens Milieudefensie verboden zich bij een bond aan te sluiten. Ook zou Nutreco gezamenlijke onderhandelingen met de bonden weigeren voor de verschillende vestigingen in Chili. Zo kunnen de bonden gemakkelijk tegen elkaar worden uitgespeeld. Milieudefensie had eerder ook de indruk dat de beloning te wensen overliet, maar op dit punt heeft Nutreco haar van het tegendeel weten te overtuigen.

Vooral van de volgens haar onjuiste informatie op het sociale vlak is Nutreco erg geschrokken. "Wij worden misbruikt voor de profilering van Milieudefensie."

Maar ook de aantijgingen over het veroorzaken van milieuproblemen vindt Nutreco nogal overtrokken. Milieudefensie spreekt van antibiotica voor ziektebestrijding en resten voer en uitwerpselen van de dicht op elkaar gepakte zalm, die de meren van Chili en de zeeën vervuilen. ook zou Nutreco zich niet altijd aan de Chileense wetten houden wat betreft de locatie van de kwekerijen. De woordvoerder van het bedrijf geeft toe, dat er dingen zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Daarover is de afgelopen twaalf maanden gepraat, ook met Milieudefensie. De opmerkingen die nu zijn gemaakt, noemt hij absurd.

De brochure 'Zalm van Nutreco - Bio-industrie in Chileense Wateren' is de eerste van vijf publicaties van Milieudefensie in een serie "De Vieze Vijf". Welke vier andere bedrijven zij aanpakt, wilde de milieuorganisatie gisteren nog niet kwijt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.