AMSTERDAM - Een aantal franchisenemers van de landelijke hypotheekketen Van Bruggen Adviesgroep (VBA) wordt verdacht van het uitoefenen van vermogensbeheer zonder benodigde vergunning. Eén van hen zou zich bovendien schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Politie Flevoland is een onderzoek naar de malversaties gestart. Enkele gedupeerde klanten zijn inmiddels schadeloos gesteld.
|
Adviesketen Van Bruggen heeft inmiddels afscheid genomen van de betrokken franchisenemers. (Foto: Martin Hollering)
|
Het onderzoek van Politie Flevoland richt zich op de oplichtingspraktijken van een inmiddels uitgestoten franchisenemer van de adviesgroep. Aanleiding voor het onderzoek vormden diverse klachten van gedupeerde hypotheekklanten bij de Politie Dronten. Het gaat om de directeur van de vestiging van Van Bruggen in diezelfde gemeente, die tevens directeur is van de vestiging Emmeloord.
De franchisenemer in kwestie zou geld hebben onttrokken van bouwdepotrekeningen van diverse klanten. Het weggesluisde geld werd door de betrokkene zonder medeweten van de klanten belegd in aandelen. Ook sloot de adviseur op eigen initiatief beleggingshypotheken af voor klanten die juist uitdrukkelijk om een traditionele hypotheek hadden gevraagd. Hiervoor vervalste hij onder meer aanvraagformulieren. Aangezien de aandelenmarkt in het afgelopen jaar kelderde, liep de adviseur vervolgens tegen de lamp. Generali Verzekeringen, één van de betrokken hypotheekverstrekkers, zegt inmiddels twee gedupeerde klanten schadeloos gesteld te hebben.
Een andere VBA-franchisenemer uit Harderwijk, eveneens directeur van een vestiging in Elburg, zou zijn opgetreden als vermogensbeheerder namens een aantal klanten, terwijl hij uitsluitend als cliëntenremissier (klantenaanbrenger) mocht opereren. Ook hierbij zorgden de sterk dalende beurskoersen ervoor dat de vermogens van betrokken cliënten door toedoen van de adviseur grotendeels verloren gingen.
Een woordvoerder van VBA bevestigt de misstanden bij de genoemde vestigingen. In totaal kon daardoor bij de betrokken tien klanten een schade ontstaan van ongeveer €500.000. De van oplichting verdachte franchisenemer uit Dronten zou volgens de woordvoerder inmiddels alle schade vergoed hebben. "De situatie in Harderwijk en Elburg ligt anders, aangezien de betrokken adviseur met medeweten van klanten zou zijn opgetreden als vermogensbeheerder. Zij openden een beleggingsrekening bij SNS Bank en verschaften de adviseur zelfs hun pincode, waarmee hij voor hun rekening via internet aankopen en verkopen kon verrichten. Uiteindelijk liep dat mis doordat de aandelenmarkt instortte", aldus de VBA-zegsman.
Volgens de woordvoerder is van beide franchisenemers het contract opgezegd, direct nadat bleek dat zij tegen de regels van de VBA hadden gehandeld.
In totaal telt de Van Bruggen Adviesgroep 65 vestigingen. De advieskantoren zijn voornamelijk gespecialiseerd in de verkoop van hypotheken. Sinds enkele maanden richt de keten zich echter ook op andersoortige financiële producten.
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt wegens haar wettelijke geheimhoudingsplicht niet inhoudelijk te kunnen reageren op de situatie bij Van Bruggen Advies. Wél wijst een woordvoerder er op dat bij overtredingen van cliëntenremissiers, zoals de adviseurs van VBA aangemerkt kunnen worden, de betrokken banken en beleggingsinstellingen aangesproken kunnen worden.
"De zorgplicht rust in zulke gevallen bij de financiële instellingen waarmee de overtredende adviseur in zee gaat. Zij kunnen daar ook op worden aangesproken door gedupeerden", aldus de zegsman van AFM.