De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN boekt €9 miljard af
op mobiele telefonietak

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPN heeft in het tweede kwartaal voor €9 miljard afgeboekt op zijn mobiele telefonieactiviteiten. Met een lang verwachte stap heeft het telecomconcern daarbij de waarde van de umts-licentie voor de Duitse markt, die twee jaar geleden voor €9 miljard is aangeschaft, in de boeken met €3,9 miljard teruggebracht. Ook de goodwill van het eind 1999 overgenomen Duitse mobiele belbedrijf E-Plus is met €2,7 miljard extra afgewaardeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (391x394, 29kb)

"Een afschuwelijk groot bedrag", oordeelde bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer gisteren over de €9 miljard die KPN het afgelopen kwartaal afboekte. Volgens hem is tot de enorme afwaardering besloten met het oog op de aanhoudend slechte economische omstandigheden in Duitsland en de rest van Europa.

Ook de introductie van umts, die minder snel gaat dan aanvankelijk verwacht, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Scheepbouwer blijft niettemin vasthouden aan het plan om volgend jaar in een deel van Duitsland umts te introduceren. Tot 2005 wil de topman maximaal €1,4 miljard investeren in deze technologie die mobiel internet mogelijk maakt.

Naast de afboekingen op E-Plus (€2,7 miljard) en de umts-licentie voor de Duitse en Belgische markt (€4,1 miljard) heeft KPN in het tweede kwartaal ook afgeschreven op de goodwill van de Belgische mobiele telecomdochter Base (€455 miljoen), het 15%-belang in het Britse belbedrijf Hutchison 3G (€1,2 miljard) en de deelneming in het ten onder gegane dochterbedrijf KPNQwest (€117 miljoen). Daarnaast zijn belastingvoordelen op eerdere verliezen van E-Plus en Base voor nog eens €600 miljoen afgewaardeerd.

Door de miljardenafboeking verdampte het eigen vermogen van KPN van €12 miljard tot €3,6 miljard. Daar staat momenteel een nettoschuld van €15 miljard tegenover. Scheepbouwer streeft ernaar de schuld op termijn terug te brengen naar minder dan €10 miljard. "Het moment waarop we dat kunnen bereiken, hangt af van hoe snel we onze niet-kernactiviteiten kunnen verkopen en onze kasstroom kunnen verbeteren."

De afboeking van €9 miljard drukte KPN het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers. Het nettoverlies kwam uit op €9,3 miljard bij een omzet van €3,1 miljard. Het operationeel verlies bedroeg het afgelopen kwartaal €79 miljoen ten opzichte van een verlies van €354 miljoen in dezelfde periode van 2001.

Financieel analisten zijn goed te spreken over de operationele resultaten van KPN. "Ik vind het heel mooie cijfers", zei analist Philip Scholte (Effectenbank Stroeve). Hij roemt vooral de stijging van de ebitda-marge van 32,1% in het eerste kwartaal naar 35,5% in het afgelopen kwartaal. "Een margeverbetering van 3 procentpunten in één kwartaal is heel bijzonder. Het geeft aan dat Scheepbouwer er in is geslaagd de focus binnen KPN te krijgen op resultaten."

Scholte staat echter vrij onverschillig tegenover de miljardenafschrijvingen op umts-licenties en E-Plus. "Voor KPN is het pijnlijk om af te schrijven op de licenties. Maar het was reeds een publiek geheim dat er te veel voor is betaald. De afschrijvingen waren eveneens noodzakelijk, omdat de vooruitzichten van de telecomsector nu minder zijn dan twee jaar geleden. "

Door de positieve operationele resultaten heeft KPN de verwachtingen voor heel 2002 naar boven bijgesteld. De ebitda (winst vóór belasting, rente en afschrijvingen) zal dit jaar bijvoorbeeld minimaal 14% hoger uitkomen in plaats van de eerder aangegeven 12%. De KPN-top verwacht verder €600 miljoen minder te hoeven investeren dan het begin dit jaar had begroot. Door het afstoten van diverse niet-kernactiviteiten zal de omzet dit jaar waarschijnlijk licht dalen. De inkomsten van de kernactiviteiten blijven echter groeien.

Een tegenvaller voor KPN is dat het in het vierde kwartaal €125 miljoen moet bijstorten in de pot van het eigen pensioenfonds.

De dekkingsgraad (de verhouding tussen de verplichtingen en het vermogen) van het fonds is door de malaise op de effectenbeurzen in de buurt van de verplichte 100% terechtgekomen. Als het beursklimaat niet verbetert, zal het telecomconcern ook de komende twee jaar €250 miljoen moeten overmaken naar het pensioenfonds. Verder dient de onderneming volgend jaar waarschijnlijk €10 tot 15 miljoen extra aan pensioenpremies te betalen.

Scheepbouwer zette gisteren het vaste telecomnetwerk van KPN in België te koop. "Het Belgische netwerk is te klein en draait met verlies. Er zijn drie mogelijkheden voor wat er mee gaat gebeuren. Óf we vinden een partner, óf we verkopen het, óf we sluiten het."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.