De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bodem AEX blijkt te dun
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs deed gisteren, ondanks de goede resultaten en naar boven bijgestelde vooruitzichten die KPN presenteerde, een stap terug na de hoopgevende rally van afgelopen maandag. Daarmee leek het een ongewenst obstakel op de weg naar boven die beleggers voor ogen hebben na de afgelopen weken van herstel. De lagere opening van Wall Street bevestigde het verlies waar de AEX op dat moment inmiddels mee kampte. Uiteindelijk sloot de index 6,69 punten lager op 389,08, hetgeen een lichte terugval betekende van 1,7%. De Midkap klokte uit op 375,12, een plus van 1,88 punten.

De koers van KPN steeg direct na opening met een flinke vaart. De omvang van de handel in het aandeel was opvallend groot. Beleggers reageerden massaal positief op de afwaardering van de UMTS-licenties van KPN Mobile. Hiermee geeft het telecombedrijf eindelijk toe veel te hoog te hebben ingezet in de veiling van UMTS-frequenties. Het besluit kwam onverwacht. Analisten hadden niet verwacht dat KPN nu reeds tot een afwaardering van de licenties zou overgaan.

Het nettoverlies van het telecombedrijf kwam door deze drastische maatregel uit op €9,3 miljard bij een omzet van €3,1 miljard. Afgelopen kwartaal bedroeg het verlies nog €79 miljoen ten opzichte van een verlies van €354 miljoen in dezelfde periode van 2001. De operationele resultaten waren echter zeer positief. In aansluiting hierop heeft KPN ook de verwachtingen voor heel 2002 naar boven bijgesteld. De ebitda zal dit jaar minimaal 14% hoger uitkomen. Onlangs kondigde KPN nog een ebitda-groei van 12% aan. KPN won 13,9% op €5,40.

Ballast Nedam was de grootste verliezer op het Damrak. Volgens een beurshandelaar zijn er gisteren grote pakketten van het bouwbedrijf op de markt gebracht. Het op de lokale markt genoteerde fonds maakt een slechte tijd door op de Britse markt, waar het zich onlangs besloot terug te trekken. Verder maakte het bouwbedrijf onlangs bekend af te zien van de mogelijkheid om baggeraar Ballast Ham volledig in te lijven. De bouwer had een optie uitstaan om volledig eigenaar te worden van het baggerbedrijf. Hierdoor ziet de toekomst van de onderneming er volgens beleggers weinig rooskleurig uit. Ballast sloot ruim 12% lager op €6,80.

Automatiseerder Getronics was een belangrijk deel van de handelsdag winnaar in de AEX. Nadat bekend werd dat ABN Amro momenteel onderhandelt met de Amerikaanse concurrent EDS over het uitbesteden van de it-werkzaamheden voor de divisie grootzakelijke klanten, moest het aandeel weer flink terug. Getronics was in een eerder stadium flink in waarde gestegen nadat het gerucht de ronde deed dat ABN overwoog om deze opdracht aan Getronics uit te besteden. Getronics sloot uiteindelijk onveranderd op €1,17.

ABN Amro was zelf de grootste daler binnen de AEX, met een verlies van 5,1% op €17,04. De bank was niet de enige financiële waarde die het moest ontgelden. Ook de collega's ING (-2,7% op €23,35), Fortis (-4,6% op €17,18) en Aegon (-0,8% op €15,66) zaten aan de dalende kant van de beurs.

Producent van chipmachines ASML kondigde gisteren aan een procedure te zullen starten tegen concurrent Nikon in Japan. Volgens ASML heeft Nikon patentrecht van ASML geschonden. Vandaar eist de onderneming €97 miljoen van de Japanners. Het is vrij gebruikelijk in de chipindustrie om rechtszaken te voeren over patentrechten. Het zijn vaak procedures die zich jarenlang voortslepen. Effectenbank Stroeve is van mening dat dit soort procedures zorgen voor extra onzekerheid rond ASML. Desondanks geeft Stroeve ASML een koopadvies, vooral omdat het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is. ASML werd 1% meer waard: €12,23.

Op de Midkap voerde uitzendreus Randstad het lijstje winnaars aan. Het bedrijf maakte bekend dat bestuursvoorzitter Farla door ziekte zijn functie lange tijd niet kan vervullen. Zijn verantwoordelijkheden worden tijdelijk overgenomen door de andere bestuursleden.

Het aandeel sloot 4,9% hoger op €9,73.

Bart Mos
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.