De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Imtech schrapt wederom
banen bij dochter Datelnet

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Technisch dienstverlener Imtech zal het komende halfjaar het personeelsbestand bij telecomdochter Datelnet verder inkrimpen als gevolg van het uitblijven van het verwachte herstel in de telecommarkt. Het aantal personeelsleden, dat bij aankoop van het bedrijf op 1750 lag en al is teruggebracht tot 1250, zal uiteindelijk rond de 1000 moeten uitkomen.

Dat maakte René van der Bruggen, voorzitter van de raad van bestuur van Imtech, gisteren bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. "De overname van Datelnet is vrij dramatisch verlopen. Het was een slechte aankoop. We hebben het te vroeg gekocht, net voor de prijzen daalden." Datelnet draait nog steeds een verlies van een paar miljoen op een omzet van ongeveer €100 miljoen. Imtech rekent in de telecom in de tweede helft van het jaar break-even te kunnen draaien.

Volgens Van der Bruggen blijft ondanks alle moeilijkheden de telecommarkt een interessante markt voor Imtech omdat steeds meer telecombedrijven hun installatie- en onderhoudswerkzaamheden uitbesteden aan onafhankelijke dienstverleners. De positie van Imtech is, mede door het verdwijnen van concurrenten, de afgelopen tijd verbeterd. Imtech nam bovendien de netwerkservice-groep van voormalig concurrent Landis over.

Over het algemeen heeft Imtech een redelijk jaar achter de rug. In maart van dit jaar gaf de scheidend bestuursvoorzitter Herman Scheffer al aan dat de groei minder zou zijn dan aanvankelijk werd verwacht.

Imtech zag de winst, exclusief bijzondere baten en lasten, dalen met 11% naar €18,9 miljoen. Per saldo nam de nettowinst van de doorlopende activiteiten toe van €14,7 miljoen naar €18,9 miljoen, een stijging van 28%. De winst per aandeel, exclusief baten en lasten, nam af van €0,80 naar €0,73.

Voor het hele jaar gaat Imtech uit van de verwachtingen die in maart werden afgegeven waarbij werd uitgegaan van een groei van de winst per aandeel met 10% per jaar. De beoogde verdubbeling van de omzet van de huidige kernactiviteiten zal niet in 2003 worden bereikt maar in 2004. De winst zal bovendien lager uitvallen dan in 2001 toen er sprake was van een pensioenrestitutie van €18,1 miljoen en een bate van €9,7 miljoen.

Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste helft van het jaar met €3,1 miljoen tot €29,5 miljoen (+12%). Autonoom was er sprake van een stijging van het bedrijfsresultaat met 10%. De omzet steeg, mede door diverse acquisities, met 40% tot €694 miljoen. De op eigen kracht bereikte omzetgroei kwam slechts 5% hoger uit.

Van der Bruggen wees op de sterke stijging van de orderportefeuille die toenam met 23% ten opzichte van vorig jaar. In totaal was er voor €2.540 miljoen in portefeuille. Het gevolg van deze stijging is volgens de bestuursvoorzitter wel een daling van de kaspositie tot €9 miljoen in verband met het hogere benodigde werkkapitaal. De behoefte aan werkkapitaal is seizoensgebonden en neemt normaal in de tweede helft van het jaar af.

In de toekomst zal Imtech blijven inzetten op acquisities waarbij de blik zich vooral richt op kleinere specialistische bedrijven.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.