De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Grootste leed voorbij
voor Duitsers

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Het ergste lijkt er op te zitten voor Duitsland na weken van zware regenval, overstromingen, evacuaties en doden. Nu rest nog slechts de achtergebleven troep en een enorme financiële schadepost. Volgens schattingen gaat die schade richting de tien miljard euro.

De schade in Oostenrijk en Tsjechië wordt ook nog eens op ruim tien miljard euro ingeschat. Bij de overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Rusland zijn in de afgelopen weken in totaal zeker 97 mensen om het leven gekomen.

Toch is het overstromingsgevaar in Duitsland nog niet helemaal geweken. In het noorden van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt en in het zuiden van Neder-Saksen wordt continu doorgewerkt om 75 kilometer dijk te versterken in een poging de Elbe binnen haar oevers te houden. Een van de bedreigde plaatsen in dit gebied is Hitzacker, het geboortedorp van prins Claus. Familieleden van hem zijn er nog woonachtig. Gisteravond liepen de eerste straten onder.

In de strijd tegen het water worden overwinningen geboekt, maar ook nederlagen geleden. De vijfduizend bewoners van Mühlberg in het zuiden van Brandenburg konden gisteren opgelucht adem halen. Het sein ging op veilig voor terugkeer naar de huizen. "Er is een wonder geschied", zei de leider van het crisiscentrum, Hans-Jürgen Hohn. Een paar dagen geleden was de strijd tegen het wassende water nog bijna opgegeven, toen het peil op een paar centimeter na de bovenkant van de dijk had bereikt.

Een nederlaag daarentegen dreigt bij het plaatsje Böser Ort. Hier is 300 meter dijk zo doorweekt dat er al water doorheen sijpelt. Ruim honderd mensen proberen een doorbraak te verhinderen.

Kanalen

Volgens deskundigen is Magdeburg, op 130 kilometer van Berlijn, ontsnapt aan overstroming door een 150 jaar oud netwerk van kanalen die het water om de stad hebben geleid. De dijken hebben het goed gehouden. De stad (250.000 inwoners) is de laatste grote stad langs de Elbe voordat die Hamburg bereikt en vervolgens uitmondt in de Noordzee.

In totaal hebben de tienduizenden tijdelijke dijkenbouwers, bestaande uit militairen, brandweerlieden, politiemensen en vrijwilligers, nu al meer dan tien miljoen zandzakken door hun handen laten gaan. Het kan nog tot na het komende weekeinde duren eer de verwoestende vloedgolf zijn weg naar zee heeft gevonden.

Ook in de Tsjechische hoofdstad Praag is het schoonmaken begonnen, al lijkt voorlopig aan de doordringende stank die er hangt maar weinig te doen. Autoriteiten zeggen te vrezen voor besmettelijke ziektes, gezien de hoge temperaturen en de dikke laag slijk die het centrum bedekt.

De Duitse regering heeft gezegd dat er voor wat betreft de verspreiding van ziektes geen reden tot paniek is. "Iedereen die zijn huis schoonmaakt, moet de gebruikelijke hygiëne in acht nemen. Handen wassen en zo", zei Milieuminister Trittin.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.