BERLIJN - De plannen van de regering Schröder ter leniging van de watersnood in Duitsland lijken op instemming te kunnen rekenen van de oppositie van christen-democraten, ook al werd er gisteren vanuit deze hoek op details stevige kritiek geleverd.
Zo wil Edmund Stoiber, de uitdager van Gerhard Schröder bij de komende bondsdagverkiezingen van september, dat de lasten niet alleen gaan drukken op de schouders van middenstanders en de 'gewone' belastingbetalers, maar vooral ook op de grote bedrijven, die volgens hem het meest hebben geprofiteerd van het fiscale beleid van de regering.
De kern van het plan Schröder, dat neerkomt op het uitstellen met een jaar van een belastingvoordeel voor de burgers van bijna zeven miljard, is over het algemeen positief ontvangen. Het landelijk verbond van de Duitse industrie (BDI) verklaarde het regeringsvoorstel mee te willen verantwoorden. Ook de kamers van koophandel spraken zich in deze zin uit.
De visie van economische deskundigen op de uitwerking van het plan lopen uiteen. Het gezaghebbende Duitse instituut voor economisch Onderzoek (DIW) in Berlijn meent dat de verschuiving van de belastingmaatregel de economische groei niet negatief zal beïnvloeden. "Er verdwijnt weliswaar zeven miljoen euro aan belastingverlichting uit de portemonnee van de consument, maar het geld wordt toch uitgegeven, te weten door de staat."
De bond van belastingbetalers is in het geheel niet te spreken over de maatregel, die volgens haar gewoon neerkomt op een extra fiscale druk voor de burgers. Ook een aantal experts uit kritiek, zoals het Wereldeconomisch Archief (HWWA) in Hamburg: "Een betere oplossing zou aanpassing van de overheidsbegroting zijn geweest."
Ook een deskundige van de Dresdner Bank had zijn bedenkingen. Hij zou de voorkeur aan een eenmalige aanslag hebben gegeven, ten einde de kosten van de watersnood te kunnen dekken.