De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Belastingplan Schröder
positief ontvangen

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De plannen van de regering Schröder ter leniging van de watersnood in Duitsland lijken op instemming te kunnen rekenen van de oppositie van christen-democraten, ook al werd er gisteren vanuit deze hoek op details stevige kritiek geleverd.

Zo wil Edmund Stoiber, de uitdager van Gerhard Schröder bij de komende bondsdagverkiezingen van september, dat de lasten niet alleen gaan drukken op de schouders van middenstanders en de 'gewone' belastingbetalers, maar vooral ook op de grote bedrijven, die volgens hem het meest hebben geprofiteerd van het fiscale beleid van de regering.

De kern van het plan Schröder, dat neerkomt op het uitstellen met een jaar van een belastingvoordeel voor de burgers van bijna zeven miljard, is over het algemeen positief ontvangen. Het landelijk verbond van de Duitse industrie (BDI) verklaarde het regeringsvoorstel mee te willen verantwoorden. Ook de kamers van koophandel spraken zich in deze zin uit.

De visie van economische deskundigen op de uitwerking van het plan lopen uiteen. Het gezaghebbende Duitse instituut voor economisch Onderzoek (DIW) in Berlijn meent dat de verschuiving van de belastingmaatregel de economische groei niet negatief zal beïnvloeden. "Er verdwijnt weliswaar zeven miljoen euro aan belastingverlichting uit de portemonnee van de consument, maar het geld wordt toch uitgegeven, te weten door de staat."

De bond van belastingbetalers is in het geheel niet te spreken over de maatregel, die volgens haar gewoon neerkomt op een extra fiscale druk voor de burgers. Ook een aantal experts uit kritiek, zoals het Wereldeconomisch Archief (HWWA) in Hamburg: "Een betere oplossing zou aanpassing van de overheidsbegroting zijn geweest."

Ook een deskundige van de Dresdner Bank had zijn bedenkingen. Hij zou de voorkeur aan een eenmalige aanslag hebben gegeven, ten einde de kosten van de watersnood te kunnen dekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.