De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mysterieus wit poeder zet
Texaans stadje op stelten

Van onze redactie

   
 

buitenland McALLEN - De autoriteiten in McAllen, een plaats in het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Texas, hebben gisteren ongeveer 70 mensen naar ziekenhuizen gebracht nadat een aantal van hen was blootgesteld aan een wit poeder. Hoofdpijn, uitslag en jeuk waren de meestgenoemde klachten. Het poeder, afkomstig uit "een verdacht pakket", is naar een plaatselijk laboratorium overgebracht ter identificatie.

Brandweerwoordvoerder Rene Alaniz vertelde dat alle werknemers in het kantoorpand waar de substantie werd aangetroffen alvorens zij naar de ziekenhuizen werden afgevoerd hun kleding hadden moeten uittrekken, afgeboend werden en vervolgens speciale beschermende kleding hadden gekregen.

Antrax

Deze behandeling is standaardprocedure sinds de golf van poederbrieven en -pakketten, die na de aanslagen van 11 september in de VS opdoken. Een aantal daarvan bevatte daadwerkelijk antrax, vijf mensen overleden aan het daardoor opgelopen miltvuur.

De woordvoerder van Hotels.com, het bedrijf waar het verdachte pakketje was opgedoken, zei van de autoriteiten te hebben vernomen dat de stof "geen antrax" was en dat het voor zijn werknemers veilig zou zijn om terug te keren naar hun werkplek. Maar Alaniz wees er op dat "dit niet licht opgevat wordt. Alle zeventig mensen moeten een ontsmettingsprogramma doorlopen. Zodra we weten wat het poeder is, kunnen we een volgende stap zetten".

De maatregelen worden weliswaar door de plaatselijke overheden uitgevaardigd en uitgevoerd, maar de federale FBI is ingeseind en op de achtergrond aanwezig. Woordvoerster Rosalie Savage zei: "De afgelopen maanden hebben we tal van ervaringen opgedaan met verdachte pakketjes", er aan toevoegend dat de FBI klaar staat om assistentie te verlenen.

Het bewuste kantoorgebouw staat vlakbij een drukke doorgaande weg in McAllen, die veel wordt benut door mensen die vanuit Mexico de Verenigde Staten binnenkomen. Tijdens de ontruimingswerkzaamheden werd deze snelweg afgesloten.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.