De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bestand Israël in gevaar
na dood broer PFLP-leider

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Nog geen dag na de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Bethlehem is het fragiele bestand al weer in gevaar. De Palestijnen zijn woedend omdat het Israëlische leger de broer van de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) heeft gedood bij een actie in Ramallah. Bethlehem geldt als een bolwerk van de PFLP.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Een Palestijnse politieman wordt begroet door een inwoner van Bethlehem. (Foto: AP)
Mohammed Saadat, de broer van PFLP-leider Ahmed Saadat, werd gedood door een Israëlische elite-eenheid. Saadat zit in een Palestijnse gevangenis. Zijn hechtenis was een voorwaarde voor Israël om de blokkade rond het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat op te heffen. De PFLP steekt onder meer achter de moord op de minister van Toerisme van Israël, Rehavam Zeevi.

,,De dood van Saadat is geen toeval, maar de prijs die Israël verlangt voor het vertrek uit Bethlehem. En het is niet voor het eerst dat als de Palestijnen proberen werk te maken van een bestand de Israëli's uithalen. Het huis van Saleh Shehadeh van de Hamas-beweging werd gebombardeerd vlak nadat bekend was geworden dat Hamas besloten had zelfmoordoperaties op te schorten'', aldus een woordvoerder van de PFLP, die anoniem wenste te blijven. Shehadeh vond de dood bij die aanval.

Bethlehem

De stemming in Bethlehem was al voor het nieuws van de dood van Mohammed Saadat gisteravond niet bepaald uitbundig. De bevolking heeft de eerste dag van de zoveelste 'bevrijding' van de Israëlische troepen gisteren gelaten ondergaan. ,,We zijn moe, arm en sufgebeukt, en er is geen enkele garantie dat de Israëli's morgen niet weer op de stoep staan'', aldus een handelaar in toeristische waar die zijn winkel voor de vorm heeft opengedaan. Toeristen laten zich al bijna twee jaar niet meer in de geboorteplaats van Jezus zien.

Een handjevol Palestijnse agenten vertoonde zich op straat in een teken dat ze de orde zullen proberen te bewaken, ondanks het feit dat hun vroegere hoofdkwartier door Israëlische troepen is vernield. Ze worden vergezeld van een grotere groep van journalisten en cameramensen die de eerste dag van de terugtrekking verslaan. Het vertrouwen in een langdurig bestand is niet erg groot. Een aantal besluit in de tegenover Bethlehem gelegen joodse wijk Gilo te overnachten in de verwachting dat militante Palestijnen daar weer schoten op zullen afvoeren.

In de Gazastrook werd een Israëlische soldaat doodgeschoten bij een vuurgevecht met Palestijnen. Elders in de Gazastrook werd een Palestijn doodgeschoten en een Palestijnse teenager kwam om bij een actie van het Israëlische leger bij Tulkarem op de Westoever.

De dood van de soldaat heeft de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, de belangrijkste architect achter het initiatief om tot een bestand te komen volgens het principe 'Gaza en Bethlehem eerst, al verleid tot een waarschuwing. ,,Als de Palestijnen de orde niet kunnen bewaren zullen wij het weer moeten doen''.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.