De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wijnschenk eerste
man binnen LPF

   
 

AMSTERDAM - De 38-jarige Harry Wijnschenk is de nieuwe fractieleider van de LPF en zal op 1 september de terugtredende Mat Herben opvolgen als eerste man in de Tweede Kamer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Harry Wijnschenk. (Foto: ANP)
De 26-koppige LPF-fractie koos Wijnschenk gisteren na een langdurige vergadering in het Amsterdamse Hilton Hotel met overgrote meerderheid tot hun nieuwe fractievoorzitter.

Van de 21 uitgebrachte geldige stemmen kreeg Wijnschenk van 16 partijgenoten steun, terwijl zijn concurrent Gerard van As slechts 5 LPF'ers achter zich wist te krijgen. Winny de Jong, die zich ook kandidaat had gesteld, was toen al afgevallen.

Wijnschenk reageerde gisteren verheugd op zijn verkiezing.

"Het toeval wil dat ik hier 100 meter vandaan ben geboren, dus dit is een zeer bijzonder moment", zo stelde de uitgever van motor- en horlogebladen.

Ook de vertrekkende Herben, die zelf eveneens op Wijnschenk had gestemd, toonde zich in zijn nopjes.

"Ik ben waarschijnlijk de eerste fractievoorzitter die blij is dat hij aftreedt. Ik zag mijn taak als geëindigd en Harry is een uitstekende opvolger."

Van As, die tot gisteren ook serieus kans leek te maken op het leiderschap, nam zijn verlies sportief op. "Ik ben een partijman en zonder meer tevreden. Harry is jong en dynamisch", aldus de LPF'er, die aan het eind van de vergadering ook gezondheidsredenen aandroeg als reden om af te haken.

Ook andere Kamerleden reageerden positief. "Ik ben buitengewoon tevreden. Hij is een jonge actieve kerel en kan over vier jaar bij de verkiezingen de kar trekken", aldus routinier Janssen van Raay.

Wijnschenk erkende gisteren dat hij nu nog niet of nauwelijks politieke ervaring heeft. Als 28e op de LPF-lijst werd hij pas lid van de Tweede Kamer toen enkelen voor hem op de lijst afvielen. "Inderdaad een bliksemcarrière. Maar wie hoog klimt, kan natuurlijk ook diep vallen. Mede daarom wil ik ook een breed team met ervaren Kamerleden om mij heen formeren."

Herben lijkt daarbij een rol te gaan vervullen, terwijl ook vice-fractievoorzitter en hardliner Hoogendijk er zelf op rekent een belangrijke functie te behouden.

Wijnschenk kondigde aan dat hij vandaag verder gaat praten over de samenstelling van een nieuw 'dreamteam', waarbij ook de namen van onder meer Schonewille, Palm en De Graaf rondgaan.

Met de keuze voor Wijnschenk heeft de fractie een eerste man gekozen die het debat niet schuwt en met stevige standpunten fors van leer kan trekken. De nieuwe fractieleider lijkt een soort Wouter Bos van de LPF, maar dan wel met een René Froger-sausje vanwege zijn vlotte Amsterdamse tongval.

"Ik ben weliswaar een echte Amsterdammer, maar sta vooral voor een Rotterdamse leus: geen woorden maar daden", aldus de seizoenkaarthouder van Ajax, die zich wekelijks groen en geel ergert aan de kleine groep relschoppers op de tribune.

Ook over andere thema's viel Wijnschenk al op met stevige stellingen. Zo heeft hij een 'gloeiende hekel' aan vakbonden en hakte hij fors in op politici die de JSF te duur vonden: "Je gaat onze jongens toch niet in een slechtere en goedkopere straaljager laten vliegen die de eerste de beste idioot met een Stinger op zijn schouders zo neerhaalt."

Rust

Wat Wijnschenk de komende maanden vooral wil, is het terugbrengen van rust binnen de partij. "We zijn een splinternieuwe partij dus is het logisch dat er verwarring is en weeffouten zijn. Dat zal best nog wel wat schokken geven", zo stelde de LPF'er gisteren. "De komende maanden zal het echter steeds meer over de inhoud in plaats van over de vorm moeten gaan. De LPF moet de belangrijkste beweging van dit decennium worden. Pim heeft die richting aangegeven en wij moeten dat afmaken."

Wijnschenk haalde daarbij drie w's aan die voor hem centraal staan: werken, welzijn en waarheid, en ontvouwde gisteren reeds een heus tienpuntenplan. Zo wil hij onder meer dat de overheid niet langer betuttelt, de macht in de zorg terugkomt bij de mensen in het wit en dat er werk is voor iedereen die wil werken.

Wijnschenk gaf verder aan dat zijn nieuwe functie niet betekent dat hij ook direct de nieuwe partijleider is. "Dat moet allemaal nog blijken", aldus de nieuwe fractieleider, die net als zijn partijgenoten ook minister Heinsbroek straks mogelijk in die rol ziet.

Eén overeenkomst is er in ieder geval reeds. Ook Wijnschenk houdt niet van stropdassen. "Maar ik heb geen Bentley", zo voegde hij daar snel aan toe.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.