De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alsnog twaalf jaar cel voor
medepleger moord Van Wijk

Van onze correspondent

   
 

ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren de 47-jarige huisschilder Henk H. uit Assen conform de eis veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de zeer gewelddadige en laffe moord op de 27-jarige Groninger Tjirk van Wijk.

Samen met de levensgevaarlijke ex-tbs'er Dirk de V., die na 20 jaar detentie net drie maanden vrij was, was H. op 16 oktober 1999 onder invloed van drank en drugs van Assen naar Groningen gereisd om een vuurwapen te kopen. De trip liep flink uit de hand, waarbij het duo veel amok maakte en verschillende winkeldiefstallen pleegde.

Toevallig kwamen ze bij de woning van de minderbegaafde Van Wijk aan om zich te verbergen voor de politie. De weerloze Groninger werd door het tweetal op beestachtige wijze mishandeld en afgeslacht. In het lichaam van het slachtoffer werden minstens 50 steekwonden aangetroffen.

De V. werd door het openbaar ministerie uiteindelijk als hoofddader aangewezen. Hij werd veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf met tbs. Handlanger Henk H. kreeg aanvankelijk twaalf jaar, maar werd ruim een jaar geleden tot ieders verbijstering in hoger beroep vrijgesproken omdat niet kon worden bewezen dat de Assense schilder ook had gestoken.

Het OM ging tegen de vrijspraak in cassatie bij de Hoge Raad, die het hof in Arnhem gelastte het proces tegen H. over te doen. De discussie gold de vraag of H. daadwerkelijk de hand heeft gehad in het doden van Van Wijk. Het Arnhemse hof heeft die vraag gisteren eensluidend met 'ja' beantwoord.

Het Leeuwarder hof sprak H. juist vrij onder meer omdat Van Wijk vermoedelijk al dood was toen H. toestak. Het Arnhemse hof had gisteren een andere visie. Van Wijk was volgens het hof vermoedelijk nog wel in leven, omdat H. kort voordat hij zelf met het vlijmscherpe mes stak, het slachtoffer in zijn doodsangst nog kreten heeft horen slaken. Gesteld dat Van Wijk al dood was toen H. hem met het mes bewerkte, dan nog is een veroordeling voor het medeplegen van doodslag op zijn plaats, aldus raadsheer mr. R. van Houten van het gerechtshof in Arnhem.

Met het OM was het rechtscollege van mening dat H. schuldig is omdat hij zich niet van de slachtpartij heeft gedistantieerd. Het hof verwierp het verweer van H. dat hij uit angst voor de gewelddadige De V. zou hebben meegedaan aan de steekpartij. Tegen Henk H. is gistermiddag na het vonnis direct een opsporingsbevel uitgevaardigd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.