De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Noodweer verlamt verkeer
Hoosbuien en tientallen zware blikseminslagen hebben gisteren voor een grote chaos gezorgd in Nederland. Automobilisten stonden tot ver in de avond in lange files en op het spoor kon door de bliksem nog amper een trein rijden. Met name het westen van ons land kreeg het zwaar te verduren.
Cruciale knooppunten in het treinverkeer kregen van vroeg tot laat te maken met blikseminslag, waarna het treinverkeer totaal verlamd raakte. Deventer was als eerste aan de beurt. De treinen stonden daar gisternacht al stil na een blikseminslag in de bovenleiding. Toen ook het NS-knooppunt Amersfoort gistermorgen rond elf uur op slot ging doordat een goederenwagon met daarin het gifgas acrylnitril lekte, was er helemaal geen treinverkeer meer mogelijk naar het noorden van ons land.

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Paniek

De wagon, op weg van Rotterdam naar Duitsland, zorgde voor grote paniek. Amersfoort werd hermetisch afgesloten, tienduizenden inwoners mochten hun huizen niet meer uit en alarmfase 1 bleef urenlang gehandhaafd omdat deskundigen de grootst mogelijke moeite hadden om de kankerverwekkende stof te stabiliseren.

In de woonwijk Soesterkwartier reden geruime tijd geluidswagens rond met de melding dat bewoners binnen moesten blijven in verband met gifgasgevaar. Het leverde vele honderden verontruste telefoontjes op.

Pas om half acht 's avonds was het gevaar geweken. Tot die tijd hadden deskundigen en een inderhaast opgericht crisisteam laten weten dat de overdruk in de wagon maar niet afnam, waardoor de kans op een nieuw lek levensgroot bleef. Zeven mensen werden in het ziekenhuis behandeld wegens ademhalingsproblemen. Toen het gevaar was geweken duurde het nog uren voordat het treinverkeer weer op gang kwam.

Maar ook elders volgden de tegenslagen voor treinreizigers zich in snel tempo op. In Utrecht liepen de vertragingen door blikseminslagen zelfs op tot enkele uren.

Ook leidde het noodweer tot forse vertragingen in en rond Breda, Dordrecht, Rotterdam, Den Bosch, Nijmegen, Den Haag, Leiden en Haarlem en in de rest van Noord-Holland. In Zeeland was het mis op de NS-ader Middelburg-Arnemuiden. Reizigersorganisatie ROVER omschreef de situatie op het spoor als "onverteerbaar".

Het noodweer trof het wegverkeer vooral in de ochtendspits, de namiddag en vroege avond. Hevige regenval dwong de politie zelfs op sommige plaatsen tot het tijdelijk afsluiten van een aantal wegen.

Volgens de verkeerscentrale TIC lag het kritieke punt rond zes uur 's avonds. Er stonden toen files met een totale lengte van ruim 200 kilometer. Het noodweer hield nog uren aan en het file-totaal liep op tot 50 stuks.

De langste file ontstond op de A20 bij Gouda. Daar was het 18 km lang stapvoets rijden. Op de A2 bij Eindhoven stond 15 km file.

Ook zorgde het noodweer voor veel materiële schade. Zo trof de bliksem in Den Haag en omgeving twee woningen, riolen overstroomden en kelders van woningen en winkels liepen onder. Her en der kwamen putdeksels bovendrijven.

Blikseminslag verwoestte het rieten dak van een boerderij in Schipluiden. De bliksem sloeg ook in Rijswijk, Tuitjenhorn, Volendam en Heiloo in. In Noord-Holland raakten tal van verkeerslichten ontregeld.

Het centrum van Rijssen is gisteravond door zware regenval voor een groot gedeelte afgesloten. Hevige buien zetten rond half tien de straten blank. Ook veel kelders zijn ondergelopen. Volgens een woordvoerder van de politie Twente is er sprake van een identieke situatie als op 11 augustus. Toen ontlaadde zich boven het Twentse dorp een wolkbreuk. Tientallen kelders en woonkamers liepen onder water.

.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.