De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politie Moskou krijgt
hulp uit Nederland

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries WEESP - Nederlandse politiemensen en verkeersspecialisten gaan het verkeersgedrag van automobilisten in Moskou grondig veranderen. In de Russische hoofdstad wordt massaal te hard gereden, terwijl dronken achter het stuur zitten eerder regel dan uitzondering lijkt te zijn. De politie in Moskou krijgt de nieuwste Nederlandse snufjes en knowhow geleverd om zo veel mogelijk verkeerszondaars te kunnen opsporen.

Agenten uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en verkeersspecialisten van het in Weesp gevestigde bureau Institute for Traffic Care (ITC) hebben een overeenkomst met de gemeente Moskou gesloten om de verkeerspolitie te moderniseren, zodat de verkeersveiligheid in de metropool wordt verbeterd.

In 2005 moeten 4000 politie-inspecteurs in Moskou zijn bijgeschoold en dient de wetgeving te zijn aangescherpt zodat snelheidsduivels, dronkaards en andere zondaars boeten voor hun overtredingen moeten boeten.

Dramatisch

"Het is dramatisch gesteld met de verkeersveiligheid in Moskou", stelt ITC-directeur Peter ter Meulen. "Daarom heeft de Wereldbank in Washington in eerste instantie tien miljoen dollar ter beschikking gesteld om daarin verandering te brengen. Voorwaarde was wel dat de Russische autoriteiten de wetgeving zouden aanpassen om zondaars hard aan te pakken."

"Onder onze supervisie gaan we keihard aan de slag om de politie om te scholen en te laten wennen aan nieuwe technologieën om snelheidsovertredingen op te sporen", aldus Ter Meulen. "Verschillende vormen van snelheidscontroles zullen worden geïntroduceerd en we gaan ook een begin maken met de aanpak van het alcoholmisbruik in het verkeer."

Om via moderne opsporingsmethoden verkeerszondaars tegen de lamp te laten lopen, moeten in Moskou 45 nieuwe surveillancevoertuigen en -motoren worden aangeschaft met de meest moderne apparatuur aan boord. "Het zijn voertuigen die ook bij de diverse politiekorpsen in ons land worden gebruikt", aldus Ter Meulen.

Ook zullen agenten in Moskou ernstige ongevallen beter moeten gaan afhandelen. "We gaan mensen opleiden die kunnen omgaan met de nieuwste technieken en meetinstrumenten. Voor het eerst zullen ook in Moskou alle bestuurders die bij een aanrijding zijn betrokken, op alcohol worden gecontroleerd. Hiervoor worden nog eens 23 speciaal ingerichte voertuigen aangeschaft", weet Ter Meulen.

Moskou telt vijf miljoen mensen met een rijbewijs. "Als je het verkeer bekijkt, lijken het wel de botsautootjes op de kermis", zegt Ter Meulen. "Men rijdt er echt dramatisch slecht en het is dan ook zeker niet te vroeg dat een beroep op onze knowhow wordt gedaan."

De aanpak waarbij de Nederlandse politie is betrokken, maakt deel uit van een groter project, waarbij onder meer een nieuwe rondweg rondom Moskou wordt gebouwd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.