De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Damesworstelen' ligt
zwaar op de maag

   
 

NEEDE - Er ging een schokgolf door het anders zo rustige Neede. Enkele schaars geklede dames gaan vandaag in een met jam gevuld bassin een partijtje liggen worstelen. En dan te bedenken dat tot voorheen tijdens de jaarlijkse Nationale Jammarkt de verkiezing van de Jamkoningin zo ongeveer het meest opwindende moment was...

"Tja, het is eens wat anders", lacht geestelijk vader Frank Morsink. "Ieder jaar hebben we hier de Jammarkt en het dorp is dan één grote zoete inval, werkelijk tienduizenden zoetekauwen komen erop af."

Oubollig

Morsink wil het niet met zo veel woorden zeggen, maar de Jammarkt is zo langzamerhand toch ietwat aan de oubollige kant. Tientallen kraampjes staan opgesteld, smaakvolle recepten worden uitgewisseld en huisvrouwen geven demonstraties hoe op ambachtelijke wijze het kleverige, zoete goedje wordt bereid. "Ik wilde inderdaad voor wat leven in de brouwerij zorgen. Al filosoferend kwam ik uit op het jamworstelen. Naar voorbeeld van het bekende modderworstelen. De sterkste wint."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Een voorproefje van wat de bezoekers vanavond in Neede te wachten staat. Frank Morsink, geestelijk vader van het jamworstelen, moedigt zijn glibberige 'krachtpatsers' aan.
Maar Morsink had zijn plannen nog maar nauwelijks wereldkundig gemaakt of hij kreeg half 'Neee' - zoals de Achterhoekers hun dorpje liefkozend in het dialect plegen te noemen - over zich heen. "Zoals dat gaat in een dorp deden meteen de wildste geruchten de ronde", vertelt Morsink. "De mensen vinden het maar schandalig dat we kostbaar eten zouden verspillen, terwijl in de Derde Wereld mensen van de honger omkomen. Maar om misverstanden te voorkomen: het is nepjam. Een geleiachtige substantie die nauwelijks van echt is te onderscheiden."

Wespen

"Ten eerste is het haast niet te betalen wanneer je honderden liters echte jam zou moeten laten aanrukken, maar ook zou het levensgevaarlijk zijn. Je moet er immers niet aan denken wat er kan gebeuren met allerlei op zoetigheid beluste wespen in de buurt. En, minstens zo belangrijk, we willen met onze 'jamsessies' uiteraard geen voedsel op deze manier verkwanselen."

Het is overigens niet voor het eerst dat Morsink opzien baart. Jaren geleden begon hij in Neede Frankie's Bistro. Hij riep zichzelf uit tot kook-o-loog en zijn Achterhoekse klandizie kreeg in plaats van de zo vertrouwde schnitzels en varkenshaasjes ineens allerlei exotische gerechten voorgeschoteld van zebra-, krokodillen- en struisvogelvlees. De culinaire cultuurschok bleek niettemin een regelrecht succes. Want hoewel menigeen bij de Achterhoek niet meteen denkt aan 'een stukje paradijs op aarde', krijgt hij inmiddels 'eters' vanuit het hele land over de vloer.

Ondanks alle kritiek op zijn nieuwste hersenspinsel slaagde 'Frankie' erin een tiental lokale schonen te vinden die vandaag als heuse 'wentelteefjes' door de jam zullen glibberen. "Eigenlijk zijn het dus de open Needse kampioenschappen, maar wanneer het een succes wordt, overweeg ik er volgend jaar nationale kampioenschappen van te maken. Dat gaat immers prima samen met de nationale status van onze Jammarkt. En wie weet wat eruit voortvloeit. Dat de Achterhoek ooit mag gelden als de bakermat voor de wereldkampioenschappen jamworstelen, dat zou helemaal het einde zijn", dagdroomt hij hardop.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.