De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VVD: Kind zonder diploma niet
alleen in zwembad toelaten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Regeringspartij VVD wil een pasjessysteem voor zwembaden invoeren, zodat kinderen zonder geldig diploma de toegang wordt geweigerd. "Alleen als ze met een ouder of begeleider zijn, komen kinderen zonder diploma er nog in", aldus het liberale Kamerlid Rijpstra.

De VVD komt met een alternatief voorstel om het aantal verdrinkingsdoden onder jonge kinderen terug te brengen, nu het kabinet heeft laten weten voorlopig niet over te zullen gaan tot invoering van het verplichte schoolzwemmen.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs) en staatssecretaris Ross (Sport) negeren de wens van een ruime Kamermeerderheid van onder meer CDA, LPF en PvdA om het schoolzwemmen landelijk in te voeren. Ze willen eerst afwachten hoe het huidige 'vangnet'-beleid, waarbij kinderen die op iets latere leeftijd nog niet kunnen zwemmen gesubsidieerd zwemles kunnen krijgen, uitpakt.

Rijpstra denkt dat het pasjessysteem, in combinatie met een detectiesysteem met camera's in en op het water, in ieder geval tot minder verdrinkingsgevallen zal leiden. "De pasjes, met foto, moeten aangeven dat het kind een zwemdiploma heeft", aldus Rijpstra. Hij geeft toe dat de pasjes geen oplossing zijn voor de vele stranden en plassen.

Subsidies

Schoolzwemmen is nooit een verplicht schoolvak geweest. Scholen bepalen zelf of ze het in hun lesprogramma opnemen. Veel scholen schrapten het zwemmen echter in de loop der jaren omdat gemeenten uit bezuinigingsgronden hun subsidies voor het zwemmen stopten, waardoor de lessen te duur werden.

Daarop besloot de regering vorig jaar 4,54 miljoen euro uit te trekken als vangnet. Het geld is voor gemeentelijke projecten voor kinderen die geen particuliere zwemles krijgen noch een diploma via schoolzwemmen halen. Het gaat daarbij om een kleine groep: uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek vorig jaar dat aan het einde van de basisschool 93 procent van de leerlingen een diploma heeft. Kinderen zonder diploma zijn veelal van allochtone afkomst.

Een voorbeeld van zo'n vangnet is een project dat in Eindhoven start. Alle basisschoolkinderen uit groep vier of vijf hebben normaal gesproken een jaar zwemles. Maar voor wie na dat jaar nog geen diploma heeft, mag langer met het schoolzwemmen doorgaan, net zolang totdat het diploma is behaald.

Heerlen heeft gisteren besloten om ook 26 bewonertjes van het asielzoekerscentrum Imstenrade de kans te bieden hun zwemdiploma te halen. De kinderen zijn ongeveer elf jaar oud. De totale kosten bedragen zo'n 6000 euro.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.