DEN HAAG - Regeringspartij VVD wil een pasjessysteem voor zwembaden invoeren, zodat kinderen zonder geldig diploma de toegang wordt geweigerd. "Alleen als ze met een ouder of begeleider zijn, komen kinderen zonder diploma er nog in", aldus het liberale Kamerlid Rijpstra.
De VVD komt met een alternatief voorstel om het aantal verdrinkingsdoden onder jonge kinderen terug te brengen, nu het kabinet heeft laten weten voorlopig niet over te zullen gaan tot invoering van het verplichte schoolzwemmen.
Minister Van der Hoeven (Onderwijs) en staatssecretaris Ross (Sport) negeren de wens van een ruime Kamermeerderheid van onder meer CDA, LPF en PvdA om het schoolzwemmen landelijk in te voeren. Ze willen eerst afwachten hoe het huidige 'vangnet'-beleid, waarbij kinderen die op iets latere leeftijd nog niet kunnen zwemmen gesubsidieerd zwemles kunnen krijgen, uitpakt.
Rijpstra denkt dat het pasjessysteem, in combinatie met een detectiesysteem met camera's in en op het water, in ieder geval tot minder verdrinkingsgevallen zal leiden. "De pasjes, met foto, moeten aangeven dat het kind een zwemdiploma heeft", aldus Rijpstra. Hij geeft toe dat de pasjes geen oplossing zijn voor de vele stranden en plassen.
Schoolzwemmen is nooit een verplicht schoolvak geweest. Scholen bepalen zelf of ze het in hun lesprogramma opnemen. Veel scholen schrapten het zwemmen echter in de loop der jaren omdat gemeenten uit bezuinigingsgronden hun subsidies voor het zwemmen stopten, waardoor de lessen te duur werden.
Daarop besloot de regering vorig jaar 4,54 miljoen euro uit te trekken als vangnet. Het geld is voor gemeentelijke projecten voor kinderen die geen particuliere zwemles krijgen noch een diploma via schoolzwemmen halen. Het gaat daarbij om een kleine groep: uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek vorig jaar dat aan het einde van de basisschool 93 procent van de leerlingen een diploma heeft. Kinderen zonder diploma zijn veelal van allochtone afkomst.
Een voorbeeld van zo'n vangnet is een project dat in Eindhoven start. Alle basisschoolkinderen uit groep vier of vijf hebben normaal gesproken een jaar zwemles. Maar voor wie na dat jaar nog geen diploma heeft, mag langer met het schoolzwemmen doorgaan, net zolang totdat het diploma is behaald.
Heerlen heeft gisteren besloten om ook 26 bewonertjes van het asielzoekerscentrum Imstenrade de kans te bieden hun zwemdiploma te halen. De kinderen zijn ongeveer elf jaar oud. De totale kosten bedragen zo'n 6000 euro.