DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, dwangvoeding moet krijgen mocht hij dreigen aan zijn hongerstaking te overlijden.
Wel wijzen het CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland erop dat het aan minister Donner (Justitie) is om hierover een beslissing te nemen. "Als de minister dit zou besluiten, zullen wij hem niet op het matje gaan roepen", aldus Leefbaar Nederland-ffractievoorzitter Teeven.
Van der G., die gisteren de veertigste dag van zijn hongerstaking in ging, heeft onlangs in een wilsverklaring aangegeven dat hij in geen enkel geval dwangvoeding toegediend wil krijgen als zijn toestand zorgwekkend zou worden.
Volgens de Kamer moet een verklaring van een hongerstaker in de gevangenis normaal gesproken worden gerespecteerd, maar vormt de zaak van Van der G. een uitzondering.
"Het maatschappelijk belang in dit proces is zo groot, dat de verdachte dan ook de kans moet krijgen om zich uit te spreken"'', aldus VVD-Kamerlid Cornielje, die verwacht dat er enorm veel spanningen onder de bevolking zullen ontstaan mocht Van der G. komen te overlijden.
"Als hij zich inderdaad doodhongert, zullen er allerlei complottheorieën de kop op steken. Het is dan ook van groot belang dat de rechtsgang zijn beloop krijgt"'', aldus Cornielje, die op dit punt de andere fracties aan zijn zijde vindt.
"De moord op Fortuyn heeft zoveel losgemaakt, dat Van der G. zich hierover zal moeten uitlaten"'', aldus CDA-Kamerlid Rietkerk. Volgens LPF-Kamerlid Stuger heeft Van der G. geen recht op zelfbeschikking meer: "Op het moment dat hij Fortuyn doodschoot, heeft hij dat recht verspeeld. Hij moet nu dan ook niet lopen klagen."''
De PvdA wil daarentegen eerst de beslissing van minister Donner afwachten voordat zij een standpunt inneemt over het toedienen van dwangvoeding.
Volgens de advocaten van Van der G. gaat het momenteel met de hongerstaker, die slechts vruchtensap, koffie en thee met suiker drinkt, naar omstandigheden goed. Normaliter gaat de kritieke fase van een hongerstaking rond de veertigste dag in.
De 33-jarige Harderwijker protesteert met zijn actie tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel. De Raad van Strafrechtstoepassing heeft zich gisteren over dit protest gebogen, maar het is nog onduidelijk wanneer de raad een uitspraak zal doen. De commissie van Toezicht van de gevangenis waarin Van der G. verblijft, concludeerde eerder dat de gevangenisdirectie juist heeft gehandeld bij het instellen van het cameratoezicht.