De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Advocaat vol begrip
   
 

KATWIJK - In z'n eerdere periode als bondscoach zou Dick Advocaat uit zijn vel zijn gesprongen, maar na zijn dienstverband bij PSV en Glasgow Rangers heeft de nuance vat gekregen op de Hagenaar. Vandaar dat hij begrip had voor de licht geblesseerde Rafael van der Vaart en zijn trainer Ronald Koeman, die het beter achten voor de middenvelder als hij niet met Oranje zou afreizen naar Oslo. Zondag vertelde Koeman al dat Ajax belangrijker is dan een nationaal elftal, zeker als het een oefenwedstrijd speelt. "Ik ben zelf ook clubcoach geweest bij twee topverenigingen en weet dus heel goed welke overwegingen worden gemaakt in die omgeving."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Dick Advocaat in gesprek met Willem van Hanegem.
Daarom sprak Advocaat over een gezamenlijke beslissing van de trainers en medische staf van Ajax en de KNVB om de liesblessure van Van der Vaart met rust en aangepaste training te laten genezen. "Als hij te weinig rust krijgt, kan de blessure verergeren en zou de interland tegen Wit-Rusland op 7 september in Eindhoven voor Van der Vaart in gevaar komen." Neemt overigens niet weg dat de Ajacied zondag waarschijnlijk wel gewoon speelt voor Ajax in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Eigenlijk was het ontbreken van Van der Vaart het enige smetje bij het verzamelen van Oranje voor de oefeninterland morgen in Oslo tegen Noorwegen. Of was de afwezigheid van Arthur Numan - jarenlang de vaste linksachter van Nederland, die eerder deze maand bedankte voor Oranje - ook een minpuntje? Bondscoach Advocaat kon z'n oogappel niet ompraten; zelfs niet voor een plaats op de standby-lijst. "Ik wilde hem graag bij de groep halen als ik op linksachter in moeilijkheden zou zitten, maar het werd Arthur te veel met Glasgow Rangers en Oranje."

Vandaar stond Wilfred Bouma gisteren op het trainingsveld bij Quick Boys. De PSV'er is de beoogde linksachter, ook al vanwege de afwezigheid van Giovanni van Bronckhorst, die zeker nog een maand of tien nodig heeft om te herstellen van zijn zware knieblessure. Veel meer smaken lijkt Advocaat niet te hebben voor de linksachterpositie. "Boudewijn Zenden zou er kunnen spelen of Raymond van Haaren van Feyenoord. Nee, Phillip Cocu niet. Slechts bij hoge uitzondering en dan alleen tijdens de wedstrijd. Nooit vanaf de eerste minuut."

Omdat 19 fitte selectiespelers overbleven na het afzeggen van Van der Vaart, achtte de technische staf het niet nodig een vervanger voor de middenvelder op te roepen. De 19 werkten een lichte training af, waarbij Andy van der Meyde, Paul Bosvelt, Pierre van Hooijdonk, Fernando Ricksen en Roy Makaay alleen wat uitliepen omdat ze een dag eerder hadden gespeeld.

Makaay won met Deportivo la Coruna trouwens de eerste wedstrijd van de Super Cup in Spanje tegen Valencia overtuigend: 3-0. Bij afwezigheid van de geblesseerde Diego Tristan is de spits de vaste eerste keus in Noord-Spanje en is hij alweer uitstekend op dreef. "Ik stond alleen in de spits en het draait lekker." Toch stond hij niet op het wedstrijdformulier als doelpuntenmaker. "Nee, maar ik gaf wel twee assists. Kwam bij dat ik bij de 3-0 langs de doelman gleed en inschoot. Onze verdediger Naybet vond het nodig de bal tien centimeter voor de lijn nog een tikkie te geven."

Iemand die het naar z'n zin had, was Edwin van der Sar, die inmiddels volledig is hersteld van een elleboogoperatie eind vorig seizoen. Niet omdat hij in Noordwijk zo'n beetje in z'n achtertuin staat, maar omdat de goalie voor het eerst van z'n leven aanvoerder van de Premier League is met Fulham, na een overtuigende 4-1 zege tegen Bolton Wanderers. "We hebben niet ineens een wereldploeg, hoor. Plaats acht is ons uitgangspunt. Er staat zo ongeveer dezelfde ploeg op het veld, maar we scoren gewoon gemakkelijker dan afgelopen seizoen." Dit komt ook tot uiting in de Intertoto Cup, via welk toernooi Fulham volgende week plaatsing voor de UEFA Cup gaat afdwingen. En dat zonder Victor Sikora. "Ik heb uitleg van de club gehad. Of ik me erin kon vinden, is iets anders. Het is in ieder geval een rare situatie geweest."

De spelers van Oranje waren niet de enigen die in Huis ter Duin in Noordwijk een trainingskamp belegden. Ze hadden gezelschap van niemand minder dan André Hazes. De Amsterdamse volkszanger bereidt zich een week lang voor op zijn jubileumconcert in het Olympisch Stadion.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.