De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Blijlevens aast op revanche
   
 

UTRECHT - De ergernis is hoorbaar in zijn stem als de gewraakte passage in een persbericht van de Ronde van Nederland/Eneco Tour ter sprake komt. Er wordt gerept over een sprintersbal met mannen als Robbie McEwen, Erik Zabel, Oscar Freire en Stefan van Dijk. Maar uitgerekend de naam van Jeroen Blijlevens ontbreekt in het rijtje. "Dat neem ik de organisatie bijzonder kwalijk. Ik ben nota bene de man die met zes ritten de meeste overwinningen heeft geboekt."

Jeroen Blijlevens is getergd. "Nergens is roem zo vergankelijk als in Nederland", meent de sprinter van Domo-Farm Frites. Hij was 4,5 maanden uit de roulatie vanwege een virusinfectie aan zijn luchtwegen. Pas halverwege deze maand maakte 'Jerommeke' weer zijn rentree in een viertal kleinere koersen. Zijn reputatie als topsprinter is na bijna drie anonieme seizoenen inmiddels bedekt met een dikke stoflaag, maar de komende week wil hij trachten daar tijdens de Ronde van Nederland verandering in te brengen. "Het is typisch Nederlands dat mensen je zo snel afschrijven en vergeten. Als bij de Giro d'Italia Johan van der Velde het VIP-dorp binnenstapt, kennen ze 'Giovanni' allemaal. Daar is hij nog een echte held. Hier kennen de mensen hem amper nog. In Nederland ben je zo goed als je laatste wedstrijd."

Hij is vastbesloten om bij een eventuele overwinning komende week geen lange neus te trekken naar de criticasters die niet meer in hem geloofden. "Dat heb ik wel afgeleerd. Ik zie het meer als een dankwoord voor de mensen die achter me zijn blijven staan."

De ellende voor Blijlevens (30), bezig aan zijn eerste seizoen bij Domo, begon eigenlijk vorig jaar al in de slotweek van de Giro d'Italia. Chronische vermoeidheid speelde hem parten. Ook dit seizoen was hij nergens vooruit te branden. Het dieptepunt beleefde hij eind april in de Ronde van Trentino. "Ik herstelde niet meer van de inspanningen. Ik sliep overal. In het hotel, in het vliegtuig, thuis. Alleen op de fiets nog net niet, maar het ging steeds slechter. Ik werd steeds sneller gelost. Nee, aan mezelf twijfelde ik niet, want als je serieus voor je sport leeft en je weet wat je ervoor gedaan hebt, dan hoef je niet te twijfelen. Ik voelde dat er fysiek iets niet in orde was, alleen niet precies wat. Maandenlang werd er vergeefs naar de oorzaak gezocht."

Pas half mei kreeg hij van een specialist in Brussel te horen dat er sprake was van een virus aan de luchtwegen. "In de bloeduitslagen was achteraf terug te zien dat ik er meer dan een jaar last van heb gehad", aldus Blijlevens, die vervolgens een zware penicillinekuur van tweemaal zes weken kreeg voorgeschreven. "In totaal heb ik vier en een halve maand niet gekoerst."

De eerste maand zat de coureur vooral thuis. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo ondervond ook Blijlevens. "Ik heb een jonge tweeling. Mijn kinderen weten nu tenminste wie hun vader is. Maar na een maand thuiszitten, begon het wel te kriebelen."

Hij vertrok voor trainingsstages naar Javea en St. Moritz. De laatste weken maakte hij thuis in het Belgische Meerle soms trainingstochten van zeven à acht uur. "Af en toe reed ik 2,5 uur achter de brommer met vol vermogen. Continue 65 in het uur. Die brommer is nu versleten."

Inmiddels denkt Blijlevens klaar te zijn om zich weer met de aller besten te meten. In de confrontaties met erkende sprinters als Zabel, McEwen en Freire heeft Blijlevens feitelijk weinig te verliezen. "Het voordeel is bovendien dat ik nog gretig ben. Ik heb immers nog weinig gekoerst. Het klopt dat ik daardoor weinig referentiemateriaal heb, maar ik voel me fysiek sterk. Misschien mis ik nog de nodige 'koershardheid', omdat ik zo weinig wedstrijden in de benen heb, maar ik heb momenteel het moreel van een nieuweling. Er zullen weinig coureurs zijn die de afgelopen maanden zo weinig verloren hebben."

Hij mag de komende dagen dan wel als outsider te boek staan, desondanks staat er de komende dagen voor Blijlevens het nodige op het spel. De afgelopen drie jaar (bij Polti, Lotto en Domo) heeft hij als sprinter weinig laten zien. "Dat legt geen extra druk op me. Druk is er altijd. Dat geldt voor iedereen."

Daarnaast moet hij ook nog een startbewijs voor het WK op de weg (13 oktober in het Belgische Zolder) zien af te dwingen. Dat vlakke parcours lijkt Blijlevens, die na de Ronde van Nederland ook de Vuelta a Espana nog op zijn programma heeft staan, op het lijf geschreven. "Indien ik voor die tijd niets heb kunnen laten zien, hoef ik er niet eens heen."

Eerst wacht echter de Ronde van Nederland. Als het aan Blijlevens ligt, weet de organisatie van de vijfdaagse etappekoers aan het eind van de week weer wie Jeroen Blijlevens is. "Ik ben hier alleen om één of meerdere ritten te winnen. Niet om een ereplaats te behalen. Als ik win, mogen die mensen me uitleggen waarom in het rondeboek mijn naam tussen die andere sprinters ontbrak. Nee, het prikkelt me niet extra. Ik ben al uiterst gebrand."

Programma Ronde van Nederland/Eneco Tour: Dinsdag eerste etappe: Utrecht-Leeuwarden (220,3 km). Woensdag, tweede etappe: Dokkum-Apeldoorn (175,4 km). Donderdag, derde etappe: Apeldoorn-Almelo (74,9 km). Donderdag, vierde etappe: Almelo-Almelo (ind. Tijdrit 18,3 km). Vrijdag, vijfde etappe: Arnhem-Sittard/Geleen (198,9 km). Zaterdag, zesde etappe: Sittard/Geleen-Landgraaf (205,5 km).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.