De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bellaart blijft schuiven,
kneden, passen en meten

   
 

AMSTELVEEN - Dol als hij naar eigen zeggen is op thema's had bondscoach Joost Bellaart gisteren het motto van de Rabobank Trophy, het vierlandentoernooi dat donderdag in het Wagener stadion van start gaat, snel paraat. "Het Nederlands elftal komt thuis", meldde de keuzeheer van de nationale hockeyselectie, die sinds zijn aanstelling op 20 december 2000 nog nimmer een officiële interland op Amstelveense bodem afwerkte.

Aardig gevonden, daar niet van, maar wie Bellaart in de aanloop naar de Champions Trophy van begin september in Keulen beluistert, merkt al gauw dat er momenteel aanzienlijk urgentere zaken binnen het Nederlands keurkorps spelen.

De al eerder ingevoerde verjonging zet zich, met het uitnodigen van jeugdinternationals Floris Evers (SCHC) en Rob Reckers (Oranje Zwart), gestaag door. Bovendien worden links en rechts de teugels nog meer aangehaald. Hoogste tijd voor een grondige mentaliteitsverandering, meent de bondscoach. ,,Want als ik Oranje de laatste maanden zie spelen, moet ik constateren dat we niet altijd tot de wereldtop behoren."

Het is een lange weg richting Athene, waarschuwde Bellaart. ,,Eentje die lange adem vereist." Een weg ook die slechts kan worden ingeslagen wanneer binnen het nationale hockey snel een serieuze ommezwaai plaats vindt. ,,Nederland moet terug naar de Nederlandse kwaliteit en niet langer trends uit het buitenland afkijken en kopiëren", zo doceerde de oefenmeester.

Het wegvallen van Jaap Derk Buma, Marten Eikelboom, Diederik van Weel en Remco van Wijk, gezamenlijk goed voor een kleine 600 interlands, biedt Bellaart de gelegenheid zijn groep naar hartelust te kneden. Jeroen Delmee is verkast naar zijn favoriete stek centraal op het middenveld, Teun de Nooijer staat in de spits en Piet Hein Geeris voldoet in Bellaarts optiek ruimschoots als rechtsbuiten. Rondom dat drietal en de andere routiniers Bram Lomans, Erik Jazet en Sander van der Weide wordt het tegen India (donderdag), Zuid-Korea (zaterdag) en Australië (zondag) vooralsnog een kwestie van schuiven, passen en meten. Bellaart heeft daarvoor veel wedstrijden nodig, zo verduidelijkte hij. ,,De komende twee seizoenen wil ik jaarlijks zo'n dertig interlands spelen. Want een speler kan de internationale druk pas trotseren wanneer hij minimaal veertig keer voor Oranje heeft gespeeld."

Vier punten krijgen in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 de hoogste prioriteit. ,,De creativiteit in het veld moet maximaal benut worden", startte hij zijn opsomming. ,,Daarnaast zal het fysieke niveau van zowel de nationale selectie als de hoofdklassers moeten worden opgekrikt. Dit seizoen wordt de lichamelijke gesteldheid van alle spelers die op het hoogste niveau actief zijn in kaart gebracht, zodat we een goed beeld hebben van het algemene niveau. Om het hoofd mondiaal gezien boven water te houden, zullen we als team agressiever moeten verdedigen. Het tijdperk van de 'half court press' is over, je moet vandaag de dag over het gehele veld druk uitoefenen. Dat vereist fysiek het een en ander van een speler. Momenteel kunnen we dat spelletje conditioneel gezien vijftig minuten volhouden. Dat zijn er, over een gehele wedstrijd berekend, dus twintig te weinig."

,,Als derde moet ik constateren dat er scholing nodig is waar het de doelmatigheid in de cirkel betreft", vervolgde Bellaart. ,,Sinds het wereldkampioenschap in Kuala Lumpur is al de nodige aandacht besteed aan dat manco, maar we zijn er nog lang niet. We moeten toe naar een situatie waarin een speler net zo ziek is van het missen van een kans als een keeper wanneer die een doelpunt tegen krijgt." De strafcorner tenslotte was het laatste onderwerp van de opsomming. ,,De afgelopen periode is er vanaf de kop van de cirkel on-Nederlands gescoord. Of beter: niet gescoord."

Dat de bondscoach zondag voor de laatste maal gebruik kon maken van de diensten van tijdelijk assistent Toon Siepman, een autoriteit op het gebied van de korte hoekslag, noemde hij spijtig, maar niet funest. ,,De voorwaarden voor een goede strafcorner zijn aanwezig. Het aangeven van Geert Jan Derikx en het stoppen van zijn jongere broer Rob of Van der Weide is beter dan de laatste jaren het geval was. Met Lomans en/of Taeke Taekema vervolgens achter de bal heb je een enorm aantal varianten achter de hand."

Die kaarten gooit Bellaart evenwel pas volgend jaar op tafel, wanneer de eerste twee weken van september in Barcelona het Europees kampioenschap plaats vindt. Volgens een onlangs doorgevoerde regel van de internationale hockeyfederatie FIH biedt een finaleplaats in Catalonië rechtstreeks toegang tot de Spelen. Mocht Oranje er niet in slagen die eindstrijd te bereiken, geldt het olympisch kwalificatietoernooi later dat jaar in Madrid als vluchtroute richting Griekenland. De bondscoach is evenwel van mening dat dat laatste louter een theoretische mogelijkheid is. ,,Want ik ga er van uit dat we tegen die tijd al verzekerd zijn van Athene."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.