De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technisch herstel legt
een broze bodem in de markt

   
 

AMSTERDAM - Na een rampzalige zomer, waarin de AEX een intraday dieptepunt bereikte van 303 punten, gloorde er de afgelopen twee weken bij beleggers weer voorzichtig hoop op betere tijden. De index is in die periode opgekrabbeld tot 386 punten. Beleggers hopen dat de bodem langzaam is bereikt en de weg naar boven is ingezet. Professionals uit de markt zijn echter uiterst voorzichtig en spreken vooral van een 'technisch herstel'. Voor echt herstel is meer tijd nodig. Maar de rust lijkt teruggekeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (450x560, 36kb)

"De vraag of de bodem nu is bereikt, is de meest gestelde vraag van de afgelopen tijd", concludeert Mike Kranenburg, hoofd research Nederlandse aandelen van ABN Amro. Hoewel terughoudend, is hij zelf licht optimistisch over de ontwikkelingen op de beurzen. "Het lijkt er op dat zich langzaam een bodem begint af te tekenen. Een aantal fondsen is de afgelopen tijd ook ongelooflijk hard afgestraft, ik denk daarbij aan de financials zoals Aegon en de it-fondsen waaronder CMG en Getronics.

Na deze harde dalingen is er soms sprake van technisch herstel (het opveren van te ver naar beneden doorgeschoten fondsen, red.), maar het is nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken."

Peter van Doesburg, strateeg van Dexia, ziet de afgelopen periode als het uittesten van de markt waardoor bepaalde fondsen zich gedwongen zagen met de billen bloot te gaan. Als voorbeeld noemt hij Aegon dat de koers met 22% zag dalen na een winstwaarschuwing en in de nasleep daarvan een dieptepunt bereikte van €10,05. "Nu is duidelijk wat er aan de hand is, zijn beleggers een beetje gerustgesteld." Volgens Van Doesburg tekent zich in het westen nu langzaam een Japans scenario af, waarbij de beurs gedurende langere tijd licht stijgend of dalend zijwaarts zal bewegen. "Zowel in Japan als in het westen was er sprake van het doorprikken van een bubble, met dit verschil dat de bubble in Japan zo'n 5 tot 10 jaar kon voortbestaan terwijl de internethype eigenlijk maar heel kort heeft geduurd. De problematiek is hier eerder erkend dan in Japan en er is ook sneller ingegrepen." Het technisch herstel dat nu zorgt voor een korte opleving zal rond de 400 punten zijn kracht verliezen, daarna is het de beurt aan het vertrouwen in een spoedig economisch herstel. En daarvoor ziet Van Doesburg weinig redenen.

Op korte termijn verwacht ook Kranenburg geen grote opleving van de beurs. In zijn gunstigste verwachting gaat hij uit van een 'zijwaartse' beweging. Structureel ligt er bovendien een aantal bedreigingen op de loer. "De economische groei zwakt af en de regering trapt op de rem door verder te bezuinigen. Bedrijven zijn zwaar gefinancierd en hebben hun kasstroom nodig voor het aflossen van hun schulden in plaats van het doen van investeringen. En je ziet dat het consumentenvertrouwen aan het dalen is. Positief is wel dat er sprake is van stabilisering, dat is goed en geeft rust. Je kunt echter niet zeggen dat het over is."

Joof Verhees, hoofd aandelen van Rabo Securities, benadrukt ook het belang van het creëren van rust op de markt. Hij signaleert een aantal factoren, zoals het toegenomen aantal bedrijven dat aan het herstructureren is in de VS en Europa.

"Eind vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar stelden bedrijven noodzakelijke ingrepen nog uit op geluiden dat het goed ging met de economie. Nu de dreiging van een 'double dip' toeneemt gaan ze herstructureren. Zaken die niet goed gaan worden nu aangepakt. Dat is op zich een positieve ontwikkeling."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.