De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Exportrecord groente en fruit
   
 

AMSTERDAM - Nog nooit is er zo veel groente en fruit geëxporteerd als in mei jongstleden. Voor maar liefst €836 miljoen ging er aan tomaten, aardappelen en andere producten de grens over, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het productschap Tuinbouw hanteert echter andere cijfers, waardoor de export er niet zo rooskleurig van af komt.

Het is voor het eerst dat de maandelijkse exportwaarde boven de €800 miljoen uitkomt, aldus het CBS. Het record wordt voornamelijk verklaard doordat het volume flink toenam. In totaal ging 1,1 miljoen ton aan groente en fruit de grens over. Dat is ruim 5% meer dan in mei 2001.

De grootste afnemer is Duitsland. Onze oosterburen vinden vooral onze tomaten, paprika's en aardappelproducten lekker. Onder aardappelproducten vallen onder meer voorgebakken friet en aardappelkroketten. Onder fruit is de appel veruit het populairst, en dan met name de jonagold, elstar en jonagored.

Nederland exporteerde voor ruim €300 miljoen aan groente en fruit naar Duitsland, zo'n 36% van de totale export van deze producten. Groot-Brittannië volgt op een tweede plaats met ruim 16%, daarna volgen Frankrijk (9%) en België (7%).

Het productschap Tuinbouw komt overigens met heel andere cijfers dan die van het CBS. "Wij komen uit op een daling van de export, en wel met 4%", aldus een woordvoerder. Volgens hem komt dat omdat het CBS ook de aardappelen in de cijfers betrekt, wat het Productschap niet doet. "Ook telt het CBS de tomaten mee die Nederland uit Spanje importeert en die vanuit ons land weer naar Duitsland gaan. Wij kijken alleen naar de producten van Nederlandse bodem."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.