De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX zet winstherstel voort
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft het herstel dat vorige week werd ingezet, gisteren een vervolg gegeven. Een duidelijke verklaring voor de opmars was er niet, maar beleggers beginnen langzaam weer wat vertrouwen te krijgen in de markt. De hoop op bodemvorming neemt toe. De grootste verliezers van de afgelopen weken, de financiële waarden en de technologiefondsen, behoorden gisteren tot de duidelijke winnaars.

De positieve opening van Wall Street gaf de AEX een extra stimulans waardoor de hoofdindex, bij niet al te hoge omzetten, 17 punten hoger (+4,6%) sloot en uitkwam op 386 punten. Alle hoofdfondsen eindigden de dag op winst. De Midkap-index won 7 punten (+1,85%) en sloot af op 372 punten.

Volgens financieel strategen is het huidige herstel van de AEX vooral een technisch herstel. Veel aandelen hebben de afgelopen tijd zoveel waarde verloren dat ze weer aantrekkelijk worden voor beleggers. Of er sprake is van blijvend herstel is echter de grote vraag, daarvoor is de bodem in de markt op dit moment nog te dun. Het is volgens sommigen echter een gunstige ontwikkeling dat de zeer sterke volatiliteit die de markten de afgelopen weken teisterde, is afgenomen en er sprake is van een relatief rustige situatie.

Een voorbeeld van technisch herstel was Getronics, dat tot afgelopen donderdag forse klappen te verwerken kreeg. De automatiseerder, die vorige week zwaar werd afgestraft na geruchten over een dreigend faillissement, zette het herstel dat sinds de publicatie van de jaarcijfers werd ingezet, onverdroten voort met een winst van 12,5% op €1,17. Daarmee was het fonds de grootste stijger binnen de AEX. CMG, dat werd meegezogen door Getronics, steeg met 6,8% naar €0,94.

Ook de andere technologiewaarden deden het goed. Philips, een van de zwaargewichten in de AEX, steeg ruim 9% en kwam uit op €23,20. ASML pakte een winst van 5,21%, waarmee de fabrikant van machines voor de chipindustrie de koers zag oplopen tot €12,11.

KPN maakte gisteren bekend dochteronderneming Software Huis voor €29 miljoen te verkopen aan de Nederlands-Franse automatiseerder Atos Origin. Eerder verkocht KPN het datacenter en werkplekdiensten aan Atos Origin. KPN pakte er 0,56 % bij op €4,74.

Voor de financiële waarden begint de zon weer langzaam te schijnen. Aegon voegde weer 10% toe aan de koers die, sinds het dieptepunt van €10,05 op 24 juli jongstleden, is opgeklommen tot €15,78. ABN Amro koerste 5,4% hoger op €17,95, terwijl Fortis en ING respectievelijk 6,5% en 7,6% aandikten.

DSM stond gisteren in de belangstelling door een artikel op de website van de Australische krant Sydney Morning Herald. Daarin werd gemeld dat het eveneens Australische bedrijf Burns Philp gesprekken voert met DSM over de verkoop van Gist Brocades voor $400 miljoen. Gezien de hoogte van deze prijs (DSM betaalde in 1998 Hlf. 2,7 miljard ofwel €1,22 miljard voor het toenmalige beursfonds) zou het alleen gaan om de bakkerijproducten, die naadloos aansluiten op de kernactiviteiten van Burns Philp.

DSM reageert normaliter niet op marktgeruchten, maar maakte daar gisteren graag een uitzondering op. Volgens een woordvoerder worden er geen gesprekken gevoerd ("onzin") en hebben de Australiërs DSM ook niet benaderd voor een (gedeeltelijke) overname van Gist Brocades.

Het oude 'Gist' maakt behalve bakkerijproducten (in 2001 goed voor een omzet van €430 miljoen) ook penicilline, antibiotica en toevoegingen aan levensmiddelen en frisdranken; activiteiten die inmiddels over de divisies life science products en food specialties zijn verdeeld. Juist deze twee divisies zijn door de Limburgse onderneming tot kernactiviteiten bestempeld, zo benadrukt de woordvoerder. De Sydney Morning Herald noemt DSM een petrochemisch bedrijf en Gist Brocades 'non-core', maar juist de petrochemische tak is eerder dit jaar voor €2,25 miljard aan het Saoedische Sabic verkocht.

Analist Niels de Zwart (Theodoor Gilissen) geeft eventuele avances van Burns Philp, dat vijf jaar geleden na een prijzenslag op de gistmarkt nog op het randje van een faillissement stond, dan ook weinig kans op succes. "Op zich kun je je nog voorstellen dat DSM de pure bakkerijproducten, waar weinig groei inzit, wil verkopen. Maar de gistproductie is zeer verweven met de rest van het bedrijf." Voor het geld hoeft DSM het bovendien niet te doen. De totale 'speelruimte' (kasgelden plus leencapaciteit) schat De Zwart op €4 miljard. Ook op de beurs werden de berichten over de Australische overnamehonger voor kennisgeving aangenomen. DSM steeg 2,35% naar €44,37, en wel bij een matige omzet.

In de Midkap waren het de uitzenders Randstad en Vedior die fraaie winsten wisten te boeken.

Vedior pakte een dubbelcijferige winst van 13,5% en Randstad deed het iets bescheidener met een stijging van bijna 8%.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.