De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Al-Qaeda testte
met giftige gassen'

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Nieuw beeldmateriaal is opgedoken dat erop duidt dat het terreurnetwerk van Osama bin Laden in het bezit is van massavernietigingswapens. Op videobanden die in handen van CNN zijn gekomen, is te zien hoe leden van Al-Qaeda testen op honden uitvoeren met giftige gassen. Deskundigen noemen het beeldmateriaal het hardste bewijs dat Al-Qaeda beschikt over chemische wapens.

De Amerikaanse nieuwszender waarschuwde gisteren voor de uitzending dat kinderen en mensen met een zwakke maag beter hun toestel konden uitzetten. Op de beelden is te zien hoe een man in Afghaanse kledij in een afgesloten ruimte met daarin een jong hondje gas verspreidt. Na een gruwelijke martelgang bezwijkt het hondje, met op de achtergrond de lach van een Al-Qaeda-lid.

Een vooraanstaand terrorisme-expert meent dat de videobanden aantonen dat westerse inlichtingendiensten Al-Qaeda wel eens onderschat zouden kunnen hebben. Het beeldmateriaal, het merendeel daterend van vóór 11 september, is afkomstig uit een huis in Afghanistan waar Osama bin Laden tijdelijk zou hebben gewoond.

Terrorisme-experts gaan ervan uit dat deze banden, in tegenstelling tot eerder opgedoken beeldmateriaal dat vooral bedoeld was ter promotie van de jihad, de 'bibliotheek' van de terreurorganisatie vormen. Zo wordt bijvoorbeeld minutieus uitgelegd hoe van eenvoudige materialen explosieven kunnen worden gemaakt.

Nu Afghanistan als trainingsgrond voor Al-Qaeda is verdwenen, kan een nieuwe generatie terroristen overal ter wereld met één druk op de knop van de videorecorder een aanslag voorbereiden.

Experimenten

De vraag is daarom ook in hoeverre de experimenten met chemische en mogelijk ook bacteriologische wapens zijn geslaagd. Een gebied om nieuwe testen uit te voeren is na de start van de 'oorlog tegen het terrorisme' nauwelijks meer voorhanden.

Dat Al-Qaeda experimenteerde met chemische wapens werd al langer vermoed.

Volgens Ahmed Salama Mabruk, die in 1999 in Egypte tot levenslange dwangarbeid werd veroordeeld, heeft Bin Laden via een laboratorium in een voormalig Oostblokland ingrediënten voor de productie van chemische wapens aangeschaft. Mabruk was lid van de aan Al-Qaeda gelieerde Islamitische Jihad.

Russische inlichtingenbronnen melden dat voormalige instructeurs van de Oost-Duitse Stasi in de trainingskampen in Afghanistan actief zijn geweest om de leden van Al-Qaeda te instrueren in het gebruik van chemische wapens.

Veel kennis zou zijn vergaard in Soedan, waar begin jaren negentig het 'hoofdkwartier' van Al-Qaeda zetelde. In die periode zou Irak een deel van zijn chemische wapenprogramma naar het Afrikaanse land hebben overgebracht om zo de inspecteurs van de Verenigde Naties te misleiden.

De man die een grote rol heeft gespeeld in het 'wapenprogramma' van Al-Qaeda, zit nu een gevangenisstraf van 240 jaar uit voor zijn aandeel in de bomaanslag op het World Trade Center in 1993. De hoogopgeleide Ramsi Yousef vluchtte na de aanslag, waarbij zes doden vielen, naar de Filippijnen. Daar moest hij halsoverkop weer weg toen na een chemisch experiment zijn flat in Manila in de brand vloog. Yousef zou in zijn bom sodiumcyanide hebben verwerkt in de hoop dat het dodelijke spul zich zou verspreiden in het ventilatiesysteem en de liftschachten, met mogelijk duizenden doden ten gevolg. De krachtige explosie had de giftige stof moeten verdampen, maar in plaats daarvan werden alle materialen volledig verbrand.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.