De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Paus denkt niet aftreden
   
 

KRAKOW - De 82-jarige paus Johannes Paulus II denkt niet aan aftreden. In het bedevaartsoord Kalwarie Zebrzydowska bad de paus gisteren tot Maria hem "de fysieke en psychische krachten te geven tot aan het eind van de missie die de opgestane Christus mij heeft toevertrouwd."

Zijn slechter wordende gezondheid had geruchten gevoed dat de paus in zijn vaderland zou blijven om er zijn dood af te wachten. Hij lijdt onder meer aan de ziekte van Parkinson.

Tijdens een emotioneel vierdaags bezoek aan Polen, dat gisteren werd afgesloten, heeft de paus zijn landgenoten voorbereid op een leven zonder hem. "Ik vraag een gebed voor de levenden en doden en een gebed voor de paus tijdens zijn leven en na zijn dood", zei hij zondag tot ruim twee miljoen gelovigen in Krakow. "

Voor bijna alle Polen is de paus een held. Hij bemoedigde hen tijdens zijn eerste bezoek in 1979 aan zich te verzetten tegen het communisme. Zijn steun voor de verboden vakbeweging Solidariteit herhaalde hij in 1983, toen in Polen de militairen aan de macht waren. In 1987 zei hij tot de autoriteiten dat hun poging om Solidariteit te breken, tot mislukken waren gedoemd. Twee jaar later keerde Polen het communisme de rug toe.

Dit pausbezoek speelde zich af in Krakow en naaste omgeving, waar Karol Wojtyla vanaf zijn geboorte tot zijn verkiezing tot paus in 1978 heeft gewoond, gestudeerd en gewerkt als priester en aartsbisschop. Zittend in de pausmobiel bad hij bij het graf van zijn ouders en in een helikopter vloog hij gisteren over zijn geboorteplaats Wadowice.

Het hoogtepunt was een mis in Krakow, waar hij vier Polen zalig verklaarde, onder wie Zygmunt Felinski, een 19e-eeuwse pionier van het rooms-katholicisme in Polen.

(DPA)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.