De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verwaarloosde 'gekken' in
hospitaal Sierra Leone
Amidu (22) vermoordde z'n moeder en ligt in zijn eigen urine wezenloos voor zich uit te staren op de vloer van de observatieafdeling van het Kissy Mental Hospital in Sierra Leone. Naast hem liggen zijn zaalgenoten met een ketting vastgeklonken aan ringen in de betonnen vloer. Psychiatrische patiënten worden in Afrika slechter behandeld dan dieren.
"Ik ben hier omdat ik een paar vrouwen verkracht heb", zegt Abdul. "Wat pas echt vervelend is, is dat ze me op een nationale feestdag hier hebben zitten, terwijl iedereen feest vierde. Ik zat in dit hol, aan deze ketting. Dat kan toch niet?! Kom eens dichterbij."
"Nee!!!", schreeuwt verpleger Maligie Kamara. "Hij is levensgevaarlijk!"
Kamara kan het weten. Hij werkt al enkele jaren in het Kissy Mental Hospital, het enige psychiatrisch ziekenhuis in Sierra Leone. Hij heeft misschien wel de meest risicovolle baan van het West-Afrikaanse land, dat na een decennium burgeroorlog in mei vreedzame verkiezingen heeft gehouden.
Als de zon ondergaat, verandert het Kissy Mental Hospital - ruim 100 jaar geleden door de Britse kolonisator gebouwd - in een soort Romeinse arena, legt Kamara uit. Er zijn bijna 200 patiënten. De allergevaarlijkste onder hen zijn permanent vastgeketend aan de vloer of hun bed.
Voor het hele ziekenhuis is maar één behandelend arts, die een foute diagnose kan stellen. Het gevolg is dat potentieel gewelddadige patiënten soms vrij rond blijven lopen. "Achter iedere hoek en deur kan ik iemand verwachten die me wil aanvallen. Het leven van de twintig verplegers is steeds in gevaar", zegt Kamara. Een week geleden heeft een patiënt een verpleger een bijna fatale halswond toebracht.

   
 

door Teije Brandsma FREETOWN - Ongrijpbaar

In een land waar bijna iedereen een familielid verloor door de guerrillastrijd, bekommert praktisch niemand zich om mensen die ongrijpbare problemen hebben zoals depressiviteit of schizofrenie. "Maar ook elders in Afrika worden psychisch zieke mensen niet als zieken beschouwd", vertelt Edward Nahim, de enige psycholoog van Sierra Leone. Hij is de enige arts in het Kissy-ziekenhuis. Iedere morgen loopt hij over de afdelingen om de patiënten te onderzoeken.

Medicijnen en voedsel voor de patiënten worden voor het grootste deel bekostigd door het Wereldvoedselprogramma van de VN. Ook de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen was betrokken bij het ziekenhuis. Enkele jaren geleden bouwden ze er watertanks en knapten ze de toiletten op. Vorig jaar bezochten ze tweemaal per week het ziekenhuis voor hulp bij lichamelijke problemen van de psychisch zieken.

Een dieptepunt kwam afgelopen maart, toen het ziekenhuispersoneel het zo zat was, dat het staakte. Laat maar een paar patiënten doodgaan, leek het idee: dan ziet de buitenwereld misschien eindelijk dat er meer geld nodig is. En zo geschiedde.

De patiënten die niet waren vastgeketend, gingen zoals gewoonlijk overdag de straat op om te bedelen. De overigen begonnen langzaam uit te drogen. "We zijn begonnen voedsel en water te geven aan de patiënten", vertelt de Nederlander Rolf Appels, die in Sierra Leone werkt voor Artsen zonder Grenzen.

Het personeel klaagde dat de Nederlanders door hun hulp het effect van de staking teniet deden, en de toegang werd geweigerd. "Er moest eerst onderhandeld worden voor we het ziekenhuis weer in mochten", aldus Appels.

De oorlog in Sierra Leone en de wandaden van de RUF-rebellen hebben ervoor gezorgd dat tienduizenden moordenaars en slachtoffers mentaal zijn doorgedraaid. "De geesten van de doden beginnen door het hoofd van de moordenaars te spoken", weet Kamara.

Toch lijkt het alsof het ziektebeeld van de meeste patiënten in Kissy niet wezenlijk verschilt van dat van de patiënten in een doorsnee psychiatrische inrichting in West-Europa. Schizofrenie, depressiviteit, borderline en paranoia door overmatig drugsgebruik zijn de voornaamste diagnoses.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.