De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Steniging om
buitenechtelijk
kind Nigeria

   
 

AMSTERDAM - Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft gisteren een vrouw die in hoger beroep was gegaan, opnieuw ter dood veroordeeld omdat ze een buitenechtelijk kind heeft gekregen.

Fundamentalistische moslims schreeuwden: "Allahoe Akbar" ("God is groot") toen gisteren de 31-jarige Amina Lawal Kurami in de Noord-Nigeriaanse plaats Funtua huilend aanhoorde hoe ook deze rechtbank vond dat ze moest sterven. De rechter oordeelde dat de vrouw moet worden gestenigd zodra ze is gestopt met het geven van borstvoeding aan haar acht maanden oude dochter Wasila.

Kurami heeft een relatie gehad met een man met wie ze niet is getrouwd. Dat staat voor de sharia, de islamitische wet, gelijk aan overspel. En bij overspel past, aldus de islamitische wet, maar één straf: dood door steniging. Over vervolging van de man die Wasila heeft verwekt, werd gisteren bij de rechtbank niets gemeld.

Als het vonnis daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zou het de eerste keer zijn dat iemand in Nigeria ter dood wordt veroordeeld onder de islamitische wet, die inmiddels in twaalf deelstaten in het land is ingevoerd. Al eerder werden de afgelopen jaren Nigerianen ter dood veroordeeld wegens overspel, maar allen werden tot dusver vrijgesproken.

Kurami heeft nu één laatste mogelijkheid: in beroep gaan bij het hoogste gerechtshof in de hoofdstad Abuja. De federale autoriteiten in Abuja hebben eerder verklaard dat uitvoering van de doodstraf onder de sharia tegen de Nigeriaanse grondwet indruist.

Gevreesd wordt dat na de uitspraak van gisteren de spanning tussen christenen en moslims zal oplopen. Sinds de introductie van de sharia in delen van Nigeria, drie jaar geleden, zijn ruim 3000 mensen bij onlusten gedood.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.