BRUSSEL - De Duitse regering heeft gisteren besloten een omvangrijk pakket belastingverlagingen ter waarde van 6,9 miljard euro niet in 2003 maar pas in 2004 ter beschikking te stellen.
Daarmee moet ruimte worden geschapen om, binnen het budgettaire kader dat aan de eurolanden is gesteld, geld vrij te maken voor de ergste watersnood in 150 jaar. Als Duitsland niet aan de noodrem zou hangen, zou het land dit jaar met het begrotingstekort uit de bocht te vliegen en worden afgestraft door de Europese Commissie.
De belastingverlaging voor werknemers en de middenstand was de 'tweede trap' van het kernplan van Schröder om de economie er weer bovenop te helpen. Ook komt er een bevriezing van alle overheidsuitgaven.
Schröder zei gisteren dat uitstel van de belastingverlaging noodzakelijk is om een solidariteitsfonds te financieren voor de slachtoffers van de watersnood. Daarmee neemt hij een maand voor de verkiezingen een groot risico. De kiezers in de getroffen gebieden in de voormalige DDR zullen het gebaar wel zien zitten, maar de Westduitsers moeten nu een jaar langer moeten wachten op de belastingverlaging.
Het uitstel is goed voor de geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact, het 'veiligheidsventiel' onder de euro. Duitsland zit dit jaar, met een begrotingstekort van 2,7 procent, al gevaarlijk dicht bij de grens van 3 procent en ontliep dit voorjaar maar net een schrobbering door de Europese Commissie na een belofte dat het tekort eind 2004 bijna nul zou zijn.
Dat streven heeft nu een gevoelige knauw opgelopen. Niet alleen door de kosten van de watersnood, maar ook doordat de economische groei het laat afweten.
De regering had bijna 400 miljoen euro directe noodhulp toegezegd en gisteren zeiden woordvoerders van de regering en de Europese Commissie dat de hulp aan de overstroomde gebieden uiteindelijk kan oplopen tot zo'n de vijf miljard euro of meer. Het gaat echter niet om 'nieuw' geld maar om een andere besteding van bestaande fondsen. Ook kan geschoven worden met regionale steunfondsen zodat niet getroffen deelstaten straks minder krijgen.
In de periode 2000- 2006 hebben deelstaten in totaal een tegoed van 28 miljard euro aan regionale steun. Een deel is al besteed, maar de commissie-ambtenaren waren gisteren niet in staat aan te geven hoeveel van de nog openstaande fondsen precies beschikbaar is of kunnen worden aangewend richting watersnoodhulp. Het zou moeten gaan om vijf miljard euro of meer. Hiervan zal vooral het herstel van infrastructuur worden betaald. Schade aan huisraad van burgers dekt de verzekering en aan het herstel van beschadigde woonhuizen zullen vermoedelijk zowel de overheid als verzekeringsmaatschappijen meebetalen. De totale schade wordt geschat op meer dan 10 miljard euro.