VOORBURG - Kopers van een nieuwbouwhuis moeten steeds langer wachten voordat hun woning klaar is. Vorig jaar zaten er gemiddeld 22 maanden tussen het verlenen van de bouwvergunning en het gereedkomen van een woning. In 1995 bedroeg die periode zestien maanden.
Dat blijkt uit cijfers die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend werden gemaakt.
De Nederlandse vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) wijt de langere bouwtijd onder meer aan de vele nieuwe regeltjes. Maar behalve door de procedures werd de levertijd van woningen volgens de NVB ook verlengd door het tekort aan bouwvakkers.
De langere oplevertijd is er een van de oorzaken van dat er vorig jaar slechts 73.000 nieuwe woningen werden opgeleverd. Dat waren er weliswaar iets meer dan in het jaar 2000, maar aanzienlijk minder dan in de tweede helft van de jaren negentig. In 1995 ging het bijvoorbeeld nog om bijna 94.000 woningen.
Van de vorig jaar gereedgekomen woningen werd ruim 15 procent gebouwd binnen een jaar na het verlenen van de vergunning. In 1995 gold dat nog voor ruim het dubbele, namelijk 31 procent. Van de vorig jaar opgeleverde woningen dateerde de vergunning in 34 procent van de gevallen van meer dan twee jaar eerder. Dat was in 1995 slechts bij 7 procent van de woningen het geval.
De Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen omdat de kopers door de langere oplevertermijnen met extra kosten te maken krijgen. Zo moeten ze vaak langer grondrente betalen, terwijl ook het overbruggingskrediet dat ze nodig hebben bij de verkoop van hun oude woning duurder uitvalt.