De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kroongetuige zaak- Luten 'fantast'
   
 

door Fred Soeteman ASSEN - De kroongetuige in het proces over de wurging van scholiere Andrea Luten (15) is een fantast, zei advocaat mr. A. Moszkowicz nadat de officier van justitie in Assen gisteren acht jaar cel tegen de 27-jarige verdachte Richard K. had geëist.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Andrea Luten (Foto: Bert Wieringa)
Officier mr. M. Wolters erkende dat het onderzoek tegen K. een legpuzzel heeft opgeleverd waarvan een aantal stukjes ontbreekt. Maar de wel aanwezige stukjes scheppen volgens hem een zodanig beeld dat vaststaat dat K. het meisje op 10 mei 1993 van het leven heeft beroofd.

Kern van het bewijs is de verklaring van stratenmaker Emiel Zanting (22), die heeft bezworen dat Richard hem de moord twee jaar geleden heeft opgebiecht en dat hij daarbij zelfs in ademnood kwam toen hij de wurggreep op hem demonstreerde.

Vandaar de frontale aanval van de advocaat op die getuige: "Die man heeft niet eens een motief nodig om te liegen. Die líegt gewoon." De rechtbank mag K. niet "veroordelen op de verklaringen van een fantast, die niet bepaald het type is dat er bij Balkenende als staatssecretaris doorheen zou komen", meende hij.

Richard K. is de zesde verdachte die bij justitie in beeld is gekomen, maar de eerste die voor de rechter is gebracht. Hij heeft steevast ontkend dat hij iets met Andrea's dood in het Gijsselterbos vlakbij haar Drentse woonplaats Ruinen te maken heeft gehad. Hij had de bewuste dag thuis zitten studeren voor zijn eindexamen. Toch heeft hij geen alibi, vond officier mr. Wolters, want alleen zijn ouders bevestigen wat hij zegt, maar zeker van hun zaak zijn zij niet.

Bovendien hebben drie getuigen gezegd dat zij K. van een foto hebben herkend als de jongeman die zij op Andrea's laatste dag met haar samen hadden gezien op een vijfsprong in het bos. Twee van die getuigen hebben hem ook in de rechtszaal herkend. Als bewijs tellen ook de uitlatingen van Richards ex-vriendinnen, die hebben gezegd dat hij hen in een jaloerse bui of tijdens het 'donderjagen' naar de keel had gegrepen.

"Het wonder van Assen" noemde mr. Moszkowicz de herkenningen door getuigen, bijvoorbeeld aan de hand van een tien jaar oude klassenfoto, waarop men bij een eerdere gelegenheid géén bekend gezicht had gesignaleerd.

Ook stelde hij vast dat rechercheurs getuigen hebben beïnvloed en kennelijk hebben 'gerommeld' met getuigenverklaringen, bijvoorbeeld door achteraf een zeker daarin vermeld tijdstip zó te wijzigen dat het beter uitkwam en paste in hun voorstelling van het verloop van de tragedie, waarin Richard K. per se de verdachte moest zijn. Opmerkelijk was gisteren dat ook de officier van justitie zelf zei dat in het dossier hier en daar sprake is geweest van 'tunneldenken' en een 'te grote mate van betrokkenheid' bij leden van het onderzoeksteam. Maar de belangen van de verdachte zijn er volgens hem niet door in het gedrang geraakt.

Uitspraak: 30 augustus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.