AMSTERDAM - Het is droevig gesteld met de hygiëne van veel shoarmazaken in ons land. Een groot aantal bedrijven lapt de eisen van de Warenwet aan hun laars. Bederfelijke producten worden vaak niet op de juiste wijze bewaard. De koeling van etenswaren is onvoldoende en het niveau van schoonmaken laat te wensen over.
Tijdens een recent onderzoek van de Keuringsdienst van Waren bij 256 shoarmazaken in Zuid-Holland en Zeeland bleek dat liefst 70 procent de wettelijke regels ten aanzien van hygiëne overtreedt. 68 ondernemers werden op de bon geslingerd en 136 kregen een schriftelijke waarschuwing.
Gezien deze slechte resultaten zal de Dienst de controlebezoeken in deze sector drastisch uitbreiden.
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is geschokt door de bevindingen van de Keuringsdienst. "De voedselveiligheid moet goed zijn geregeld, niet alleen in de shoarmazaken maar in álle horecagelegenheden", zegt J. van der Weerd van de sector fastfood- en ijsbedrijven, waaronder de shoarmazaken sorteren, in een reactie.
We zijn blij met de controles van de Keuringsdienst van Waren. Hierdoor wordt elke ondernemer gedwongen zijn zaakjes aan te passen aan de wet- en regelgeving".