De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Omvang bouwfraude
schokt commissie

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de bouwfraude heeft vele misstanden met aanbestedingen aan het licht gebracht. Commissievoorzitter Marijke Vos verklaarde gisteren dat er "van alles aan de hand" is en dat er "veel boven water is gekomen".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Marijke Vos
Echte onthullingen doet de commissie aan de vooravond van de openbare verhoren nog niet, maar uit vijf deelonderzoeken die de commissie de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren zal blijken dat de schaduwboekhouding van klokkenluider Ad Bos van Koop Tjuchem nog maar het topje van de ijsberg is. "Het is hard nodig dat alles nu in beeld wordt gebracht'', aldus Vos gisteren.

Spijtoptant Bos is aanstaande donderdag de eerste getuige die in de bankjes van de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer moet plaatsnemen. In de laatste verhoorweek wordt de Groningse klokkenluider voor een tweede keer aan de tand gevoeld. Na zijn eerste verhoor op donderdag volgen de aannemers Swart, oud-directeur van exploitatiemaatschappij Noordzeezand en Terlingen, ex-vicevoorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), die beiden goed zicht hebben op de praktijken van voor 1992. In die periode was het onderling uitdelen van rekenpremies voor de gemaakte kosten van een offerte nog legaal.

Bekentenis

De Europese Unie heeft dit in 1992 verboden, maar inmiddels heeft ook voorzitter Elco Brinkman van de AVBB erkend dat bouwbedrijven nadien illegale prijsafspraken hebben gemaakt op voorvergaderingen en elkaar in ruil premies hebben betaald. De top van de bouwwereld was hiervan al die tijd op de hoogte. Brinkman zal straks moeten uitleggen waarom hij pas zo laat met zijn bekentenis op de proppen kwam.

De commissie besteedt aanstaande vrijdag aan de mislukte aanbesteding van jeugdgevangenis Doggershoek in Den Helder en spreekt daarover met twee ambtenaren van de Rijksgebouwendienst, namelijk Bruggeling en Meijer. Verder wordt die dag De Pender van de zand- en grindhandel Mijnster gehoord. Volgende week is de fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel aan de orde en de week daarna is de rol van de overheid onderwerp van de verhoren. Dan zullen ook de oud-bewindslieden worden opgeroepen.

Volgens voorzitter Vos moet de commissie niet de vraag beantwoorden óf er sprake is van onregelmatigheden, maar "hoe erg" het er mee is gesteld. De commissie denkt straks een indicatie te kunnen geven van de omvang en ook wie er allemaal bij de frauduleuze praktijken betrokken zijn, zowel van de bouwsector als van de overheid.

Verder wil de enquêtecommissie de hele economische structuur en de cultuur van de bouwwereld in kaart brengen en moet het duidelijk worden in hoeverre de overheid als opdrachtgever van grote infrastructurele projecten rekening houdt met die praktijk. De integriteit van ambtenaren speelt daarin een grote rol.

Zie verder pagina 5 en De Financiële Telegraaf



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.