De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Muur van water deelt
Duitsland in tweeën

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Een muur van water dreigt in Duitsland voor een nieuwe tweedeling te zorgen. Het waterfront dat tweederde van Saksen heeft veroverd en bezig is met een opmars in Saksen-Anhalt kan midden volgende week ook delen van Nedersaksen onder water zetten. Hierdoor zou het rampgebied in Duitsland zich kunnen gaan uitstrekken van de Tsjechische grens tot aan Hamburg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een straat in het Duitse Pouch kon de kracht van het water van de rivier de Mulde niet aan. (Foto: REUTERS)
De autoriteiten in Nedersaksen maken zich vooral zorgen over de toestand van de dijken aan de rechter Elbe-oever. Direct daarachter wonen 50.000 mensen. Zeker zesduizend van hen zouden moeten worden geëvacueerd als de omvang van de vloedgolf die vanuit Dresden stroomafwaarts raast de komende dagen niet substantieel afneemt.

In de bondsrepubliek komt ondertussen een ware volksverhuizing opgang. Het gaat enerzijds om de tienduizenden mensen die moeten vluchten voor het water en anderzijds om bijna evenzoveel hulpverleners, die de watersnoodgebieden opzoeken om de broodnodige hulp te bieden. Het Duitse leger heeft vijfduizend soldaten gestuurd.

In Dresden wordt iedere dag een nieuw peilrecord gevestigd. Gehoopt wordt dat met het bereiken vanmorgen van een stand van negen meter veertig tot negen meter zestig eindelijk het hoogste waterpunt zal zijn bereikt. De normale stand van de Elbe bij Dresden is rond de twee meter. Al meer dan dertigduizenden bewoners zijn op de vlucht geslagen.

In de droge delen van de stad werken duizenden mensen schouder aan schouder om te redden wat er nog te redden valt. Het water is en blijft echter heer en meester.

Het Theaterplatz, de Semperoper, de Gemäldegalerie Alte Meister en het historische slot moesten worden opgegeven en staan tot de eerste verdieping in het nat. Veel kunst zou echter toch nog naar hoger gelegen etages zijn gebracht. Tot overmaat van ramp zou er in het weekeinde een weersomslag met nieuwe heftige regenbuien kunnen komen.

In Saksen-Anhalt wacht de deelstaathoofdstad Maagdenburg gespannen op de vloedgolf die naar verwachting alle vorige records zal overtreffen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, omdat het water binnen 48 uur in een aantal woonwijken tot drie meter hoog in de straten zal staan.

Crisistop

Op verzoek van bondskanselier Gerhard Schröder komen de regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken van de getroffen landen in Centraal-Europa morgen bijeen voor een crisistop. Behalve afgevaardigden van Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland zijn ook de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, en enkele eurocommissarissen aanwezig. Prodi heeft de landen tijdens een bezoek aan Praag financiële hulp toegezegd.

In de Tsjechische hoofdstad keerde gisteren voorzichtig de eerste mensen terug naar hun totaal vernielde huizen. Het merendeel van de 200.000 evacués kon echter nog niet terugkeren om te zien wat er van hun bezittingen is overgebleven. Met het zakken van het water worden langzaam de puinhopen zichtbaar. Het opruimen zal nog een poos duren en een flinke duit kosten.

De Slowaakse hoofdstad Bratislava lijkt te ontkomen aan een soortgelijke ramp. De Donau bereikte gisteren wel de hoogste stand in vijftig jaar, maar bleef nog steeds binnen de oevers. Ook de Hongaarse hoofdstad Boedapest blijft vooralsnog buiten schot.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.