door Pieter Nijdam NEW YORK - Wie wel eens in de Verenigde Staten is geweest, kent het straatbeeld. Buiten voor de ingangen van rookvrije kantoren drommen medewerkers bijeen om in hun pauze snel een sigaretje op te steken. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg zijn deze hangplekken voor nicotineverslaafden een doorn in het oog.
De burgervader heeft de oorlog verklaard aan de rokende burgers van Amerika's grootste stad. Zelf stopte hij bijna twintig jaar geleden. Nu noemt hij iedereen die nog rookt "gek" of "oliedom". Bloomberg waarschuwde rokende ouders dat zij ooit door hun eigen kinderen zullen worden vervolgd, als die longkanker hebben opgelopen.
In zijn strijd tegen de nicotineverslaving kondigde de burgemeester onlangs een algeheel rookverbod af voor alle cafés en restaurants. Tot voor kort gold een dergelijk rookverbod alleen in restaurants met meer dan 35 stoelen. Bloomberg is tot de maatregel overgegaan om het bedienend personeel te beschermen tegen de rookgewoonte van de clientèle.
Het rookverbod voor horecagelegenheden gaat de burgemeester echter nog lang niet ver genoeg. Het is pas het begin om de hele stad rookvrij te maken. Uit uitgelekte plannen blijkt dat Bloomberg het rookverbod wil uitbreiden tot de talloze parken van New York en de stranden van Long Beach.
Met de oprichting van speciale politie-eenheden moet het verbod worden gehandhaafd. De 'peukpolitie' zal dag en nacht gaan patrouilleren. Iemand die met een sigaretje in een park wordt betrapt moet rekening houden met een boete van minstens honderd dollar. Bij herhaling liggen zelfs taakstraffen in het verschiet.
Burgemeester Bloomberg moet echter nog een belangrijk obstakel omzeilen alvorens de strengere anti-rookmaatregels van kracht worden. De populaire gouverneur George Pataki van de staat New York heeft zich jarenlang verzet tegen een rookverbod in de kleinere restaurants en bars van de metropool. Pataki, zélf fervent liefhebber van Dominicaanse sigaren, heeft de burger laten weten een openluchtverbod "krankzinnig" te vinden.
Vooralsnog lijkt Bloomberg bereid de confrontatie met Pataki aan te willen gaan. De puriteinse mediamagnaat die vorig jaar tot burgemeester werd gekozen zet zijn no-nonsense-strategie, die hij in het bedrijfsleven gewend was, ook in de New Yorkse politiek voort. De tijd zal leren of de burger hem dat in dank zal afnemen of dat hij juist daarop zal worden afgerekend.