De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mensenrechtenorganisaties ontsteld
Vrijspraak verdachten
bloedbaden O.-Timor

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Tot ontsteltenis van de internationale gemeenschap heeft het speciale mensenrechtenhof in Jakarta gisteren een ex-politiecommandant, vier lagere officieren en een politieman vrijgesproken van de beschuldiging van misdrijven tegen de mensheid tijdens de bloedige gebeurtenissen rond het referendum over de onafhankelijkheid van Oost-Timor in 1999.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De voormalige Oost-Timorese politiecommandant Timbul Silaen (rechts) wordt gefeliciteerd nadat hij gisteren in de Indonesische hoofdstad Jakarta was vrijgesproken van misdrijven tegen de mensheid ten tijde van het referendum in 1999. (Foto: AP)
Daags tevoren had hetzelfde hof Oost-Timors ex-gouverneur Abilio Soares veroordeeld tot 'slechts' 3 jaar gevangenis. Mensenrechtenorganisaties noemden zijn straf als ook de uitspraken van gisteren "absurd" en "een aanfluiting van het recht", uitsluitend bedoeld om de internationale gemeenschap zand in de ogen te strooien.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Mary Robinson, uitte gisteren eveneens haar bezorgdheid over de lankmoedigheid van Indonesische rechters.

Tegen Timbul Silaen, de vrijgesproken politiecommandant, was een gevangenisstraf van 10 jaar en 6 maanden geëist. Indien hij schuldig was bevonden, had hij de doodstraf kunnen krijgen.

Rechter Andi Samsan echter was van mening dat tegen deze verdachte geen bewijzen voorhanden waren van diens schuld. "Het is niet bewezen dat hij het geweld heeft gesteund", aldus Samsan.

Geweld

Nadat de Oost-Timorezen op 30 augustus 1999 massaal voor verbreking van de banden met Indonesië hadden gestemd, spoelde een golf van geweld over het eiland. Pro-Indonesische militia's, gesteund door de Indonesische krijgsmacht, richtten een bloedbad aan waarbij meer dan duizend mensen werden vermoord en talrijke dorpen door brandstichting met de grond gelijkgemaakt werden.

"In die periode", zei rechter Samsan, "kon de politie haar taak niet naar behoren verrichten, en was de controle in handen van de militairen." De in uniform gehulde generaal Silaen, die de rechtszaal kennelijk vol zelfvertrouwen en zelfs met enige bravoure was binnengetreden, huilde, en dankte Allah nadat de rechter was uitgesproken. Over 11 andere beschuldigden moet de rechtbank nog oordelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.