AMSTERDAM - Een tweede vloedgolf uit Tsjechië heeft van Dresden een verdronken stad gemaakt en verjaagt stroomafwaarts in Duitsland nog eens vele tienduizenden mensen die voor het water op de vlucht zijn gegaan. Het aantal doden is tot boven de tien gestegen.
In Bitterfeld brak gisteren over honderden meters een dam, waardoor alle 17.000 inwoners halsoverkop de stad uit moesten. Een chemiecomplex in de regio wordt door het water bedreigd.
|
Brandweerlieden in het Oostenrijkse Ybbs kunnen hun boten zo naar binnen varen. In de brandweergarage staat het water bijna een meter hoog.
|
In het 230.000 inwoners tellende Maagdenburg, de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt, wordt de vloedgolf nog verwacht. Vandaag moeten 20.000 mensen tijdelijk een ander onderkomen zoeken.
De meetstations langs de rivieren zijn door het watergeweld verwoest, waardoor het waterhoogtesysteem buiten werking is getreden en de autoriteiten moeten gissen naar de omvang van het gevaar dat op hen afkomt.
|
Een Tjechische agent wordt door een helikopter op een losgslagen boot gedropt. Het vaartuig moest worden opgeblazen om schade aan bruggen te voorkomen.
|
In Praag haalde men gisteren opgelucht adem. De barrières van zandzakken hebben verhinderd dat het hoge water van de Moldau de historische stad verder blank zou zetten. Ook de befaamde Karelbrug met zijn vele beeldhouwwerken heeft het hoge water doorstaan. Het is nu tijd om de schade op te nemen, die volgens deskundigen in de honderden miljoenen zal lopen.
Nederland heeft de Tsjechen de helpende hand geboden. Gisteravond arriveerden honderd waterpompen in de Tsjechische hoofdstad. Praag overweegt nog of gebruik zal worden gemaakt van een Nederlands aanbod deskundigen te sturen om de weliswaar overeind gebleven, maar gehavende bruggen over de Moldau te herstellen.
In Praag kwam gisteren een man, die op de kade toekeek hoe een losgeslagen boot werd opgeblazen, om het leven. Explosievenexperts moesten handelend optreden omdat een vijftal losgeslagen boten schade aan bruggen dreigde aan te richten. De ramptoerist werd geraakt door bomscherven.
De schade in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië loopt in de miljarden euro's. Voor de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) is het verlenen van miljarden hulp aan de slachtoffers belangrijker dan een eventueel ongeoorloofde overschrijding van het begrotingstekort.
|
Een oude vrouw wordt uit haar appartement in Dresden gedragen. Tienduizenden mensen uit de Duitse stad en omgeving werden gisteren geëvacueerd.
|
De Duitse regeringsleider karakteriseerde tijdens een persconferentie de situatie in het oosten van het land als een 'nationale ramp' en liet blijken onder de huidige omstandigheden geen boodschap te hebben aan de regels van de Europese Unie.
Hoewel een regeringsbeambte de woorden van Schröder later wat afzwakte, kreeg de Duitse kanselier direct steun van de Oostenrijkse regering, die ook onbeperkt geld wil kunnen uitgeven om de schade te herstellen en de slachtoffers te helpen.
Tsjechië, kandidaat-lid van de EU, kan rekenen op een kleine zestig miljoen euro aan Europese steun voor wederopbouw van de getroffen gebieden. Na Praag maken nu de Donau-steden in Oost-Europa zich op voor het hoge water. Boedapest (Hongarije) en Bratislava (Slowakije) hebben de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om de kaden te beschermen. In Bratislava is het nog riskant, maar Boedapest, waar water tot tien meter hoog kan staan zonder de stad te overstromen, verwacht geen noemenswaardige problemen.
Niettemin zijn in de Hongaarse hoofdstad uit voorzorg 350 mensen geëvacueerd uit het lager gelegen deel van de stad, terwijl de wegen die langs de kilometerslange kaden aan beide zijden van de Donau lopen, voor het verkeer zijn gesloten. Anders dan in Slowakije is er in Hongarije geen noodtoestand afgekondigd.