De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zinloos straatgeweld
vooral in woonwijken

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Nederlanders lopen in woonwijken het meeste risico verwondingen op te lopen als gevolg van vechtpartijen.

In ons land worden jaarlijks ongeveer 25.000 gevallen van zinloos straatgeweld geregistreerd. Daarvan vindt 34,5% plaats in een woonwijk. Op de tweede plaats staat het verkeer (24,4%) gevolgd door het uitgaansleven (19,2%).

Dat blijkt uit onderzoeken van de criminologen Beke, Terlouw en De Haan die het fenomeen straatgeweld in kaart hebben gebracht. Het gaat hierbij om vechtpartijen en nodeloze mishandelingen. Straatroven zijn bijvoorbeeld niet meegerekend.

De daders van straatgeweld zijn voornamelijk jongens in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die meestal in groepen opereren. De laatste tijd is er echter ook een trend te bespeuren van vrouwengeweld. Steeds vaker gaan groepjes vrouwen zich te buiten aan gevechten. In 10% van alle gevallen van geweld op straat is een vrouw de dader.

Van alle slachtoffers van straatgeweld moet 20% in het ziekenhuis worden behandeld, 5% moet zelfs meerdere keren worden geholpen aan de verwondingen. Tweederde van alle gedupeerden loopt in ieder geval lichte verwondingen op als schrammen en blauwe plekken.

Het geweld in woonwijken ontstaat volgens de onderzoekers vaak doordat groepen jongeren buurtbewoners lastig vallen. Ook vindt veel geweld plaats in winkelcentra (5,5% van alle geweldsdelicten), waar hangjongeren het winkelend publiek treiteren.

Opvallend is verder dat de leeftijden van daders en slachtoffers meestal overeenkomen. De daders kiezen dus veelal iemand van hun eigen leeftijd en vaak zelfs een persoon die iets ouder is. Zelden is een dader of slachtoffer jonger dan twaalf of ouder dan zestig jaar.

Schoolpleinen

Andere plaatsen waar veel geweldsdelicten plaatsvinden zijn schoolpleinen (2,6%), haltes van openbaar vervoer (1,7%) en sportvelden (1%). Onder openbaar vervoer vallen ook de taxi's, waarbij regelmatig vechtpartijen op standplaatsen uitbreken over wie het recht op de volgende taxi heeft.

In Amsterdam probeert men het aantal geweldsdelicten terug te dringen door buurtgericht te werken in woonwijken.

Mede daarom zijn inmiddels zo'n 200 buurtregisseurs vanuit de politie in de wijken gedetacheerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.