De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Economische groei valt
zo goed als stil

   
 

AMSTERDAM - De economische groei in Nederland lijkt knarsend tot stilstand gekomen. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog maar een uiterst magere 0,1 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Ook in vergelijking met het eerste kwartaal wist de groei de 0,1 procent niet te overtreffen. Daarmee is er nu al voor het vierde achtereenvolgende kwartaal nauwelijks meer sprake van groei ten opzichte van het voorgaande.

Dat blijkt uit de sombere voorlopige cijfers die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden bekendgemaakt.

De cijfers vallen slechter uit dan door de analisten was verwacht en zijn voor De Nederlandsche Bank (DNB) aanleiding de prognose voor de economische groei in dit jaar naar beneden bij te stellen. DNB gaat nu officieel voor 2002 nog uit van 0,7 procent, maar die groeiraming is 'in gedachten' al verlaagd, aldus een woordvoerder.

De vakcentrales FNV en CNV zeggen in een reactie dat overheid en bedrijfsleven juist nu geld moeten blijven uitgeven om het vertrouwen van de consument te stimuleren en zo de economie een impuls te geven. Het is onverstandig om te gaan bezuinigen, aldus de FNV, terwijl het CNV nog eens benadrukt, dat de werkgevers moeten investeren en het kabinet niet moet snijden in de ambtenarensalarissen.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW hamert erop dat het kabinet zo snel mogelijk de werkgeverslasten moet verlagen om de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren.

Dat zou de kwakkelende export aanjagen en daarmee leiden tot een hogere economische groei. "We moeten inhaken op de aantrekkende wereldhandel", aldus de werkgevers.

In het eerste halfjaar van 2002 groeide de economie met 0,2 procent. In 2001, toch ook geen jubeljaar, bedroeg de groei nog 1,3 procent.

In het tweede kwartaal van 2002 is er minder geïnvesteerd en minder geëxporteerd dan een jaar eerder. De bedrijven hebben ingeteerd op hun voorraden. . Alleen de consumptieve bestedingen namen nog met 1,7 procent toe. Die gematigde toename was wel het fundament onder het hele kleine beetje groei dat de economie nog vertoonde. De bestedingen van gezinnen lagen 1,1 procent hoger dan een jaar eerder, die van de overheid 3 procent.

Een lichtpuntje ziet het CBS ook nog bij de export. De uitvoer van goederen en diensten is weliswaar voor het derde achtereenvolgende kwartaal gedaald, maar het tempo van de teruggang zwakt af. Daarentegen daalden de investeringen 3,3 procent harder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.