Golfbaan Houtrak - Golftalent Sander van Duijn verraste vriend, vijand en niet in de laatste plaats zichzelf met plaatsing voor de Dutch Open. Tussen gelouterde profs maakte de 18-jarige amateur grote indruk. Sander van Duijn wil graag prof worden, maar vult ook nog steeds de vakken bij Albert Heijn.

|
Golftalent Sander van Duijn
|
anderhalve week geleden. De regen komt met bakken uit de hemel, bussen met aangeschoten en gedrogeerde Dance Valleyfans passeren Halfweg voor hun ultieme ontspanning op monotone housedreunen. In de tussentijd geniet Sander van Duijn van de serene rust en ontspanning op de golfbaan. Hier kan hij de bal zijn wil opleggen. En dat gaat het laatste half jaar zo goed dat de CIOS-student alle schijnwerpers op zich gericht weet.
De grote doorbraak kwam op het NK strokeplay in Noordwijk. Na de eerste dag stond de speler van Jong Oranje vijftigste. Niet best. Maar hij herstelde zich op dag twee en klom op naar stek tien. "De laatste dag haalde ik opeens negen slagen in op de rest. Ik stond er zelf verbaasd van. Hoe kan dat nou? Ik was als middenmoter gestart en eindigde als tweede. De laatste dag heb ik nog nooit zo goed gespeeld. Ik was zo geconcentreerd, alles klopte. Zo moet ik vaker gaan spelen. Nog constanter worden, alles heeft met concentratie te maken."
Na afloop kwam Chris van der Velde, de bondscoach van Jong Oranje, naar me toe. Hij zei dat ik in aanmerking kwam voor de Dutch Open. Toen ben ik wel even uit mijn dak gegaan."
En zo stond de bescheiden 18-jarige amateur twee weken geleden tussen toppers als Nick Faldo, Bernard Langer en John Daly. "Vorig jaar was ik nog toeschouwer bij de Dutch Open. Daar wil ik ooit een keer spelen, nam ik mezelf voor. Ongelooflijk dat het nu al gelukt is. Ik moest zelfs op de foto met Faldo."
Zijn eerste dag op het prestigieuze toernooi verliep voortreffelijk. "Mijn eerste slag was meteen goed, toen was de druk van de ketel." Die dag speelde hij level par en stond hij 64e in een veld met louter profs. "Toch was het best moeilijk om te spelen met zoveel ogen op je gericht." De klap kwam de tweede dag. Het talent zakte weg naar de 132e plaats. "Er kwam toen zoveel op me af, dat mijn concentratievermogen minder werd."
Zijn technische coach David Burnside beoordeelt de hoogte- en dieptepunten die zijn talent heeft meegemaakt, alleen maar als positief. "De ervaring op zo'n groot toernooi als de Dutch Open is onbetaalbaar. Hij scoorde op de eerste dag 70
chippen en pitchen, iets wat hij in het verleden enigszins verwaarloosde.
Coach David Burnside: "Zijn techniek en swing zijn al goed, met het lange werk heeft-ie geen problemen, alleen mentaal en op het korte werk moet hij nog progressie boeken. Zijn chippen en bunkerspel moeten nog veel beter worden. Als profs een slechte dag hebben, halen ze door goed chipwerk of bunkerspel toch nog een score van 70."
De golfer zelf: "Golf is een concentratiesport. Fysiek moet je goed zijn anders kost het nog meer moeite om je te concentreren. Mijn conditie is mede door mijn studie aan het CIOS al goed. Bij een conditietest loop ik iedereen weg." In trainingen met zijn coaches David Burnside en Jonas Saxton tracht hij zoveel mogelijk wedstrijdsituaties na te spelen en de druk op te bouwen. "Elke golfer kan een goede bal slaan, maar kan je het ook onder druk? Daar draait het om. Als een slag niet lukt, moet ik in mijn hoofd zo sterk zijn, dat ik de knop omdraai, dat lukt nog niet altijd. Hoe ga je met spanning om. Om slechte slagen te verwerken moet je je afsluiten van het publiek en andere invloeden van buitenaf en je concentreren en focussen op het positieve.
In het verleden verloor ik nog wel eens een slag uit frustratie. Zit die misslag nog in je hoofd, dan wordt het niks meer. Met David Burnside train ik eenmaal per twee weken en ook van Jonas Saxton leer ik veel. Met hem kan ik mentaal goed praten. Hij is zelf prof geweest en weet hoe profs de baan bespelen. En hoe ik mijn course-management kan verbeteren. Ik moet de baan lezen en mijn eigen speelplan trekken."