AMSTERDAM - Mark van Bommel en Kevin Hofland zouden de eredivisie verruilen voor de Engelse Premier League en de overgang van Mateja Kezman naar een Italiaanse club stond eveneens nagenoeg vast. Feyenoord zocht al naar vervangers voor Brett Emerton en Bonaventure Kalou en bij Ajax speurden ze voor niets naar een opvolger voor Cristian Chivu.

|
Cristian Chivu en Mateja Kezman zijn gewoon nog in de Nederlandse competitie te bewonderen, nu de transfermarkt in coma ligt. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
|
Alle bovengenoemde spelers zijn zaterdag en zondag gewoon weer in de eredivisie actief. De spelerscarrousel is namelijk vastgeroest, de transfermarkt ligt in coma. Ajax, PSV en Feyenoord vinden het voorlopig wel best.
Rob Baan hoor je niet klagen. Het bestuurslid van Feyenoord dat belast is met de aan- en verkoop van spelers ziet alleen maar voordelen van de opmerkelijke rust op de Europese voetbalmarkt. "Onze wedstrijden trekken nog steeds voldoende scouts. Hier en daar wordt er ook nog wel eens naar een speler geïnformeerd. Maar daar blijft het dan ook bij."
"Je ziet wat er allemaal rond Brett Emerton is gebeurd. Maar voorlopig heeft hij al Europees met ons gespeeld. Ik vind het allemaal wel best. We hebben nagenoeg dezelfde groep als vorig jaar. Dat geeft heel veel rust. We hoeven niet in alle haast op zoek naar vervangers en kunnen ook onze jeugdspelers door laten stromen."
"Grote winnaar zijn de clubs die de afgelopen jaar een verantwoord beleid hebben gevoerd. Clubs die niet alleen hebben gespeculeerd op verkopen en geen onverantwoorde aankopen hebben gedaan. Al ben ik bang dat de rust van korte duur is. In december, wanneer de transfermarkt weer open gaat, zijn er weer veel mensen in paniek. Mogelijke nieuwe sponsors trekken dan wel weer vlug de beurs. Met alle gevolgen van dien", aldus Baan.
Gerard Slager, directeur van de federatie voor profclubs FBO, weet niet of de transfermarkt zich zo snel herstelt. "In het voetbal weet je het maar nooit. Als een rijke zakenman uit Verona zijn zinnen heeft gezet op spelers van Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse kan er veel gebeuren. Toch denk ik eerder dat op de korte termijn alleen de echte grote clubs uit Europa kunnen blijven kopen." Grote oorzaak van de ingestorte transfermarkt is het voorzichtige beleid dat veel clubs uit Spanje, Engeland en Italië moeten voeren. In deze landen dalen de inkomsten uit tv-rechten. Contracten lopen af en mediamagnaten (Kirch) gaan failliet. De resultaten van het pay-per-view-systeem vallen in heel Europa tegen.
De meeste clubs kampen met een overschot aan hele dure spelers. De bomen groeien niet meer richting hemel, de ruimte voor investeringen is gering, saneren vaak noodzakelijk.
Dat merken ze ook bij Sport Promotion, het bureau dat de zaken van veel Nederlandse voetballers behartigt. Sikora werd nog wel bij Ajax ondergebracht en Van der Schaaf verruilde Vitesse voor PSV. Echte grote transfers bleven tijdens de zomer echter uit. Ook de kleinere clubs hielden de hand op de beurs. "En dat is nu weer nadelig", weet Frank Arnesen.
Het bestuurslid technische zaken van PSV is blij dat de nieuwe trainer Guus Hiddink nog met Van Bommel, Kezman en Hofland kan werken. "Maar aan de andere kant hebben we wel dertig contractspelers. Dat is erg veel. In het verleden toonden subtoppers vaak belangstelling. Zij hebben echter ook niet veel te besteden. Dat betekent dat we veel spelers loon moeten betalen. Aan de andere kant kunnen we door het aanblijven van onze topspelers misschien eindelijk eens de tweede ronde van de Champions League halen."
"De loonkosten zijn na het Bosman-arrest inderdaad gegroeid", weet technisch directeur Beenhakker van Ajax. "Ook wij hebben eigenlijk te veel contractspelers. Mede daardoor maakt Ajax geen winst. Aanvankelijk kregen alleen de toppers veel geld, maar na het Bosman-arrest gingen ook jongens die niet meer kunnen dan in het peloton meefietsen belachelijk veel verdienen. Dat is mede de oorzaak van het feit dat clubs nu eigenlijk alleen spelers kwijt willen."