De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Startende ondernemer
dupe plannen kabinet

   
 

door Patricia Boon en Ronald Veerman AMSTERDAM - Het omstreden plan van het kabinet om de durfkapitaalregeling af te schaffen, gaat startende ondernemers maar liefst 150 miljoen euro kosten. Dit stelt MKB-Nederland, dat woedend is over de plannen van de CDA/LPF/VVD-coalitie om het fiscale voordeel om in nieuwe bedrijfjes te investeren fors te beperken.

De in de afgelopen jaren steeds populairder geworden regeling biedt zowel voordelen voor de particuliere belegger als de startende ondernemer.

Een belegger die geld steekt in de durfkapitaalregeling, tot twee jaar geleden tante Agaath-regeling genoemd, krijgt een belastingkorting van 1,3 procent. Bovendien krijgt hij gegarandeerd zijn geld terug, omdat de bank garant staat. Startende ondernemers kunnen bij het fonds goedkoper geld lenen: liefst 1 procent onder de marktwaarde.

"Het kabinet heeft nu aangegeven het beleggersvoordeel te willen schrappen. De belegger zal zijn geld anders gaan beleggen, waardoor de startende ondernemer duurder moet gaan lenen", aldus Jurgen Warmerdam, secretaris fiscale zaken van MKB-Nederland. "Op dit moment is 1,5 miljard euro geleend aan ondernemers. Nemen we daar 1 procent van, dan kom je uit op 150 miljoen euro extra kosten."

"Het kabinet wil met het opheffen van de durfkapitaal- en andere regelingen totaal honderd miljoen euro bezuinigen. Wij denken dat, omdat de kosten voor lenen omhoog gaan, de winsten zullen dalen. Daardoor kan minder belasting worden betaald. Wij gaan er dan ook niet vanuit dat de opheffing zoveel geld zal besparen."

MKB-Nederland heeft in een brief aan de bewindslieden van Economische Zaken, Financiën en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij dan ook gevraagd af te zien van de maatregel.

Bij een aantal grote banken kan inmiddels niet meer in het aan de regeling gekoppelde Agaath-fondsen worden belegd. Onder meer ABN-Amro heeft het fonds "opgeschort, totdat het kabinet met concrete plannen komt", aldus een woordvoerster. "We hebben hiertoe besloten omdat er een te grote onzekerheid heerst voor onze klanten wat het belastingvoordeel betreft."

Het plan maakt deel uit van de overkoepelende regeling die het kabinet wil treffen om diverse vormen van maatschappelijk beleggen te beperken. Hieronder valt onder meer ook het zogenoemde groenbeleggen; beleggen in fondsen die sterk rekening houden met het milieu.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.