De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Israëlisch charmeoffensief
bij de wegversperringen

   
 

AMSTERDAM - Israël is een nieuw offensief begonnen. Deze keer worden geen tanks of gevechtsvliegtuigen ingezet, maar een klein aantal vrijwilligers dat de 50 jaar meestal al is gepasseerd. Het is nog een proef maar de te vormen 'humanitaire brigade' moet voor een charmeoffensief zorgen bij één van de voor Palestijnen meest irritante gevolgen van het conflict, de talloze wegversperringen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
'Humanitaire officier' majoor Ofer Gai-Ron probeert een Palestijnse vrouw te helpen die zegt dat er een ziek kind wacht om door de wegversperring te mogen.
Midden in de nerveuze chaos bij de Kalandia-checkpoint aan de grens van de Palestijnse stad Ramallah is de rustige majoor Ofer Gai-Ron (53) een vraagbaak voor de soms piepjonge Israëlische soldaten, die zijn zonen hadden kunnen zijn. Ofer, zoals hij door iedereen wordt aangesproken, is een 'humanitaire officier'. Een functie die hij met wat collega's heeft bedacht. Het idee is om oudere soldaten te laten beslissen of er dringende humanitaire redenen zijn om Palestijnen door te laten wier papieren niet helemaal in orde zijn. Ofer zorgt er ook voor dat moeders met jonge kinderen, die in de brandende zon op hun beurt staan te wachten, voor mogen gaan.

Kapitein Joel Leyden, een woordvoerder van het Israëlische leger die ook actief dient bij Kalandia, is zeer enthousiast over de rol die Ofer speelt. "De dingen zijn niet altijd zwart/wit. Die jonge knapen moeten zich aan hun orders houden, maar een oudere officier kan door begrip te tonen veel irritatie voorkomen. Als je zelf kinderen hebt, laat je zo'n moeder met een baby sneller door. Niets is zo belangrijk als levenservaring. We zijn op de eerste plaats militairen, maar het kan geen kwaad af en toe je hart te laten spreken."

Hoog tijd om Ofer aan het werk te zien. Het Israëlische charmeoffensief krijgt bij de eerste de beste auto een deuk. De Palestijnse vrouw in de wagen ziet mijn notitieblok en zegt: "Goddank dat je hier bent mijnheer de journalist. Als jij er niet was geweest hadden ze me nog uren laten wachten."

De majoor en de kapitein haasten zich te verklaren dat de meeste Palestijnen dankbaar zijn voor de rol die Ofer speelt. Dit wordt bevestigd als de humanitaire officier een telefoontje krijgt van een bekende Palestijnse dokter die snel door de wegversperring wil. Ofer regelt het en krijgt een warme handdruk van de arts.

Zelfs al zou Ofer er thee met een koekje serveren, dan nog is hij in het gunstigste geval een sta-in-de-weg en in het ergste geval de vijand en bezetter. ."Wachtende Palestijnen zijn veel minder enthousiast dan Ofers militaire collega's.

Bashim Idrees (30) : "Het zou natuurlijk het beste zijn als ze ons helemaal met rust laten. Vorige week hebben we drie dagen een uitgaansverbod gehad. De Israëli's maken ons leven tot een hel en daar kan niemand iets aan veranderen, al zetten ze 1000 mannen als Ofer in."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.