De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Veelbelovend middel in
strijd tegen malaria

   
 

door Ina Eggink BOSTON - Wetenschappers hebben een uniek vaccin ontwikkeld dat de giftige stof die malaria veroorzaakt, vernietigt. De betrokken onderzoekers noemen de resultaten uit dierproeven zeer veelbelovend.

Volgende week worden de onderzoeksgegevens bekendgemaakt op een congres in Boston en eind van deze week wordt een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nature. De bevindingen zijn opmerkelijk. Nog geen maand geleden berichtte het wetenschappelijk blad Science naar aanleiding van twee grote malariaconferenties dat op korte termijn geen spectaculaire ontwikkelingen te verwachten waren.

Wereldwijd sterven per jaar twee miljoen mensen aan malaria. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterft in Afrika iedere dertig seconden een kind aan malaria.

Onderzoeksleider Louis Schofield van het medisch onderzoeksinstituut in Melbourne (Australië) ontdekte onlangs een giftig stofje dat in het bloed vrijkomt vanuit de malariaparasiet. Dit ontstekingsstofje is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen van malaria zoals koorts en stuipen. In ernstige gevallen is het gif dodelijk.

Kleine hoeveelheden van het gif kunnen gebruikt worden als vaccin tegen malaria. Nadeel is echter dat het afweersysteem van het menselijk lichaam dergelijke kleine moleculen niet herkent en dus geen actie onderneemt.

De onderzoekers hebben nu een synthetische versie van het gif gemaakt en deze vastgeplakt aan een groter molecuul. Na hoopgevende tests op muizen, wordt het vaccin binnenkort op apen getest.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.