De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Consument bezuinigt
op inrichting woning

Van onze economische redactie

   
 

VOORBURG - De voortdurende economische malaise heeft zich in het eerste halfjaar van 2002 ook vertaald in teruglopende verkopen in de detailhandel, met name bij woonwinkels. De totale verkopen lagen 0,4 procent lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Daarmee wordt de detailhandel voor het eerst sinds 1994 weer met dalende verkoopcijfers geconfronteerd.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling betreft alleen de hoeveelheid verkochte goederen. In geld gemeten nam de omzet als gevolg van de met 4,3 procent gestegen prijzen nog wel met 3,8 procent toe.

De consumenten zijn vooral voorzichtiger geworden bij aankopen voor de inrichting van hun woning. Het gevolg was dat winkels in meubels, woningtextiel, verlichtingsartikelen en vloerbedekking de verkopen in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar met bijna vijf procent (4,7 procent) zagen teruglopen. De geldomzet bleef als gevolg van prijsstijgingen vrijwel gelijk.

De mensen slaan weer meer zelf aan het klussen en daarvan profiteren de doe-het-zelfwinkels. Die zagen hun geldomzet met 4,7 procent toenemen. Textielsupers zoals Zeeman deden het nog beter en kregen bijna 8 procent meer geld in de kassa's. Ook drogisterijen sprongen eruit met een met 4,8 procent gestegen geldomzet.

In de niet-voedingsmiddelensector als geheel daalden de verkopen met 1 procent. Deze daling volgt op een al sinds 1998 teruglopende groei. Die kwam in het eerste halfjaar van 1998 nog uit op 7 procent, maar was in het eerste halfjaar van 2001 al teruggevallen tot 2,3 procent. De geldomzet nam in het eerste halfjaar van 2002 als gevolg van de hogere prijzen toch nog met 2,9 procent toe.

De levensmiddelensector bleef nog gespaard voor dalende verkopen en zag die in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar zelfs nog met 0,9 procent toenemen. De geldomzet steeg met 5,7 procent, terwijl de prijzen met 4,7 procent stegen. Bij supermarkten kwam 6,3 procent meer binnen. Bij groentezaken, slagers en slijterijen 2,3 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.